Kokoontumisrajoitusten lieventäminen alkoi – useilla alueilla koronarajoitukset kevenevät jo tällä viikolla

Sosiaali- ja terveysministeriö päätti eilen, että valtakunnallisia koronarajoituksia lievennetään. Torjunnassa painotetaan jatkossa alueellisia rajoituksia ja suosituksia.
Koronarajoitukset

Aluehallintovirastot ovat alkaneet lieventää koronaepidemiaan liittyviä kokoontumisrajoituksia. Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) päätti eilen, että koronaepidemian torjunnassa luovutaan valtakunnallista toimenpidetasoista, koska valtakunnallinen epidemian hallitsemattoman kiihtymisen uhka on poistunut. Epidemiaa torjutaan jatkossa alueellisin päätöksin ja suosituksin.

Useilla alueilla rajoitusten purku alkaa jo tällä viikolla.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on päättänyt lieventää Kymenlaakson sairaanhoitopiirin alueen kokoontumisrajoitusta niin, että 12.–31. toukokuuta voi järjestää enintään 20 hengen yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia.

Kymenlaakson sairaanhoitopiirin alueella epidemiatilanne on parantunut ja on nyt kiihtymisvaiheessa.

–  Olemme huomioineet myös sosiaali- ja terveysministeriön ohjauksen ja päätöksen epidemian torjunnan valtakunnallisista toimenpidetasoista luopumisesta, kertoo aluehallintoylilääkäri Laura Nikunen Etelä-Suomen aluehallintoviraston tiedotteessa.

Etelä-Suomen muiden alueiden eli Etelä-Karjalan, Helsingin ja Uudenmaan, Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen kokoontumisrajoituksia tarkastellaan aluehallintoviraston mukaan lähipäivinä.

Varsinais-Suomi on edelleen koronaepidemian leviämisvaiheessa. Lounais-Suomen aluehallintovirasto kertoo päättäneensä, että suurin sallittu kokoontumisten osallistujamäärä sisätiloissa nousee Varsinais-Suomessa 10 henkeen. Määräys on voimassa 15.–31. toukokuuta.

Satakunnan kuntien alueella yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia voidaan 12.–25. toukokuuta järjestää enintään 20 osallistujalle, kunhan mukana olijoiden on mahdollista välttää lähikontakti toisiinsa.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto kertoo jatkavansa yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten osallistujamäärän rajoittamista alueellaan toistaiseksi kesäkuun alkuun asti.

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alueella sekä Punkalaitumen kunnassa osallistujamäärä rajoitetaan enintään 50 henkeen.

Keski-Suomen, Vaasan ja Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiireissä osallistujamäärä rajoitetaan niin ikään 50 henkeen, mutta näillä alueilla voidaan 13. toukokuuta alkaen järjestää myös yli 50 hengen yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia sillä ehdolla, että osallistujien on tosiasiallisesti mahdollista välttää lähikontakti toisiinsa.

Pirkanmaan koronatilanne on parantunut viime viikosta, mutta alue on edelleen kiihtymisvaiheessa. Pandemiaohjausryhmän linjauksen mukaan yksityisissä tilaisuuksissa voi olla tästä lähtien 50 henkeä kerrallaan turvallisuusohjeita noudattamalla, kertoo Pirkanmaan sairaanhoitopiiri tiedotteessa.

Ohjausryhmän mukaan aikuisten ryhmien harrastustoiminta on mahdollista aloittaa ulkona korkeintaan 50 hengen ryhmissä. Ryhmäharrastustoimintaa sisätiloissa ei edelleenkään suositella. Uimahallit ja maauimala voidaan avata eläkkeellä oleville. Asiakasmäärää pitää rajata niin, että turvavälit säilyvät myös pesu- ja pukuhuonetiloissa.

Lasten ja nuorten liikuntaharrastuksissa voidaan aloittaa sarja- ja kilpailutoiminta ulkona. Sisätiloissa lapset ja nuoret voivat harrastaa korkeintaan 20 hengen ryhmissä, kunhan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sekä opetus- ja kulttuuriministeriön turvallisuusohjetta muilta osin noudatetaan.