Kokoomusedustaja tiedusteli puolustusministeriltä partojen sallimisesta sotilaille – ”Kyse on myös hybridiuhista”

Maanpuolustus

Suomalaisten miessotilaiden sileät leuat nousivat esiin, kun eduskunta keskusteli keskiviikkona EU-joukkojen valmiuteen asettamisesta.

Kokoomuksen Heikki Autto huomautti, että kansainvälisissä tehtävissä muiden maiden joukoissa suhtaudutaan hieman Suomea modernimmin sotilaiden partoihin.

–  Kun itse paljon varuskuntakaupungin kaupunginvaltuuston puheenjohtajana tietysti omassa arjessani tapaan sotilaita, heidän kanssaan keskustelen, niin tämä nousee monissa puheenvuoroissa myös Suomessa esille, rovaniemeläisedustaja totesi.

Autton mukaan viestiä on tullut, että kansainvälisisissä tehtävissä ja Suomessakin kaivattaisiin hieman modernisointia asiassa. Kokoomusedustajan mukaan kyse on myös hybridiuhista ja siitä, ettei sotilasta voisi niin helposti erottaa muista.

– Kun ainakin tällaisena korona-aikana näyttää, että miehillä parta on kovasti muotia, niin sieltä sitten sotilas kovin helposti erottuu joukosta, kun on enempi siloposki, Autto huomautti.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) pohdiskeli, että asevelvollisuuden kehittämistä pohtiva parlamentaarinen komitea voisi ehkä pohtia myös parta-asiaa.

Kaikkonen muistutti kuitenkin, että Puolustusvoimien käytännöille on aina jokin mietitty syy.

– Esimerkiksi on katsottu, että tämä parta-asia liittyy palvelusturvallisuuteen, kuten pitkät hiuksetkin. Jos ajatellaan, vaikka kaasunaamarin elikkä ”nassen” käyttöä, niin se ei ole niin tiivis, jos on parta tai pitkät hiukset.

Kaikkonen korosti kuitenkin, että toisille parta ja pitkät hiukset kyllä sopivat.

– Että ei siinä mitään.

Istuntoa johtanut varapuhemies Juho Eerola (ps.) lisäsi partakeskusteluun vielä loppukevennyksen.

– Odotetaan partamentaarisen komitean mietintöä sitten asiasta, Eerola summasi.