Kokoomus syyttää keskustaa terrorilakihankkeiden jäädyttämisestä – keskustaedustajalta kipakka kuitti oppositiopuolueelle: "listaavat viime vaalikauden tekemättömiä töitään"
Kokoomus julkaisi tiistaina seitsemän ehdotusta Suomen terrorismilainsäädännön tiukentamiseksi.
Lisäksi puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen ihmetteli , miksi keskusta ei ole pitänyt huolta viime vaalikaudella sovittujen lakimuutosten valmistelun etenemisestä.
– Miksi olette hyväksyneet sen, että terrorismia ja törkeää rikollisuutta torjuvat yhdessä vireille pannut esitykset on pantu jäihin, Mykkänen tivasi hallituksen kakkospuolueelta.
Erityisesti kokoomuslaiset hämmästelivät sitä, ettei sisäministeriössä ole edistetty sellaisen rajamenettelyn käyttöönottoa, jossa kansainvälistä suojelua koskeva hakemus voidaan tarpeen mukaan käsitellä ja ratkaista rajavyöhykkeellä tai sen läheisyydessä päästämättä henkilöä menettelyn aikana maahan.
Keskustan kansanedustaja Hanna Huttunen pitää oppositiopuolueen moitteita erikoisina ja perusteettomina.
Lakivaliokunnan jäsen kertoo Suomenmaalle, että Euroopan unionissa ollaan säätämässä rajamenettelystä asetuksella, joka velvoittaa jäsenmaita suoraan.
– Suomen ei ole järkevää tehdä päällekkäistä työtä, Huttunen perustelee.
– Kokoomus listaa kritiikissään viime vaalikaudella tekemättömiä töitään. Silloin kokoomuslaiset sisäministerit Petteri Orpo, Paula Risikko ja Kai Mykkänen olisivat voineet toimeenpanna Suomessa EU:n rajamenettelydirektiivin. Kaikki he jättivät sen tekemättä, keskustalainen sivaltaa.
Tässäkin kokoomuslainen ministeri, tällä kertaa oikeusministeri Antti Häkkänen, ei saanut mitään aikaan.
Hanna Huttunen (kesk.)
Huttunen huomauttaa, että viime vaalikaudella hallitus sopi terroristijärjestöön kuulumisen kriminalisoimisesta.
– Tässäkin kokoomuslainen ministeri, tällä kertaa oikeusministeri Antti Häkkänen, ei saanut mitään aikaan.
Keskusta on puolestaan nostanut asiaa esille toistuvasti.
Esimerkiksi viime joulukuussa keskustan eduskuntaryhmä esitti lakia, joka tekisi terroristijärjestöön kuulumisesta, sen avustamisesta tai ihmisten rekrytoimisesta rikollista.
Viime vaalikaudella hallitus linjasi toimia seksuaalirikollisuuden ja maahanmuuttajataustaisten rikollisuuden torjumiseksi.
Sisäministerinä toimi kokoomuksen Mykkänen.
Lainsäädäntömuutosten valmistelu oli tuolloin määrä aloittaa saman tien, jotta seuraava hallitus voisi toteuttaa toimenpiteet mahdollisimman nopealla aikataululla.
Tiistaina oikeusministeriö tiedotti asettavansa työryhmän arvioimaan terrorismirikosten lainsäädäntöä.
Arviointi koskee erityisesti terroristiryhmän tai -järjestön jäsenyyttä tai sen toimintaan osallistumista.
Työryhmän asettaminen liittyy hallituksen joulukuiseen päätökseen kotiuttaa suomalaisia al-Holin leiriltä Syyriasta.
Tuolloin päätettiin samalla kertaa päivittää Suomen terrorilainsäädäntöä.
Keskustan eduskuntaryhmässä lakien tarkka kampaaminen otetaan vastaan kiitellen.
– Terroristijärjestöön kuulumiseen tai sellaisen toimintaan osallistumiseen on lain suhtauduttava mahdollisimman ankarasti, keskustaedustajat Huttunen, Jouni Ovaska ja Tuomas Kettunen painottavat yhteisessä kannanotossaan.
He muistuttavat, että terrorismin torjunta on olennainen osa Suomen kokonaisturvallisuutta. Siksi siitä huolehtiminen on hallituksen tärkeimpiä tehtäviä.
Keskustalaiset kokevat, että muut Pohjoismaat voivat tarjota hyviä neuvoja terrorismin ehkäisemiseksi.
Juttua täsmennetty 26.2.2020, klo: 9:04: EU:ssa ollaan säätämässä rajamenettelystä asetuksella – ei direktiivillä, kuten jutussa aikaisemmin kerrottiin.