Kokoomus puolustaa kuntapohjaista sote-linjaansa, vaikka virkamiehet ovat toista mieltä

Sote

Kokoomus pitää kiinni kuntien vapaaehtoiseen yhteistyöhön pohjautuvasta linjastaan sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistuksessa, vaikka johtavien sote-virkamiesten mukaan linjaus ei ole kestävällä pohjalla.

Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) johtavat virkamiehet alleviivasivat tällä viikolla, että sote-uudistusta ei voi lähteä tekemään nykypohjalta, kuten kokoomuksen lisäksi myös perussuomalaiset ja RKP ovat vaaliohjelmissaan esittäneet.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kertoi torstaina puolueen eduskuntaryhmän järjestäytymiskokouksen jälkeen, että kokoomuksen kanta on linjassa kuntien näkemyksen kanssa.

Orpon mukaan kunnat hakeutuvat jo tällä hetkellä vapaaehtoisesti kuntayhtymäjärjestelyihin, minkä pohjalta toimivaa järjestämismallia voisi miettiä. 

– Minusta tätä kehitystä kannattaisi myöskin STM:ssä erityisen tarkkaan katsoa, mitä tällä hetkellä tapahtuu, koska se on mahdollista tehdä nykylainsäädännön pohjalta, Orpo sanoi.

Kansanedustaja Ben Zyskowicz täydensi kokoomuksen ajattelevan, että tuleva hallitus voisi pari vuotta tukea ja kannustaa kuntapohjaista uudistusta, mutta linjaa voisi tarvittaessa muuttaa myöhemmin.

Kokoomus kannatti kuntapohjaista sote-uudistusta hallituksessa jo 2011, mutta malli kaatui perustuslaillisiin ongelmiin. Tuolloin uudistus yritettiin tehdä pakottamalla kunnat liitoksiin, nyt avainsanaksi on tarjottu vapaaehtoisuutta.

Edellisessä hallituksessa keskustan, kokoomuksen ja perussuomalaisten vuonna 2015 tekemä kompromissi oli 18 maakuntaa.

STM:n ja THL:n arvion mukaan suuremmat alueet ja järjestämisvastuussa oleva hallinto ovat edelleen välttämättömiä, eikä sote-uudistuksen tarve ole kadonnut mihinkään. Hyvä määrä alueita voisi olla joko 5 tai 12. 

Virkamiehet ovat myös painottaneet, että uudistus kannattaisi tehdä pala palalta eikä yhtenä könttänä. Tästä kokoomuksessa ollaan samaa mieltä. Zyskowicz arvioi, että yhdellä rysäyksellä suurta mullistusta ei saada valmiiksi.