Koirien hoitokulut nousivat reilusti – näin niitä voisi ennaltaehkäistä
Yli viidesosa koiranomistajista ei huolehdi siitä, että lemmikki saa rokotussuositusten mukaiset rokotukset ajallaan. Myös lemmikin hampaista huolehtiminen jää monella tekemättä, vaikka se vaikuttaa herkästi eläinlääkärimenoihin.
Tiedot selviävät vakuutusyhtiö LähiTapiolan kyselystä.
Eläinlääkärikustannusten nousu näkyy LähiTapiolan eläinvakuutuksista haettujen vahinkokustannusten kasvuna.
LähiTapiolan koira- ja kissavakuutuksen keskivahinko sairauden hoitokuluissa nousi vuosien 2022–2024 aikana noin 24 prosenttia.
Tilastokeskuksen kulutustutkimuksen mukaan eläinlääkäri- ja muihin lemmikkipalveluihin käytetty kulutusmeno on kaksinkertaistunut viimeisen noin kymmenen vuoden aikana.
Eläinlääkärimenojen nousu näkyy satojentuhansien suomalaisten lompakoissa. Kennelliiton teettämän arvion mukaan Suomessa on yli 800 000 koiraa.
Yksi syy kustannusten nousuun on eläinlääkäriasemien diagnostiikka- ja hoitomahdollisuuksien kehittyminen. Eläinten hoitoon on nykyään tarjolla vaihtoehtoja, joita ennen ei ollut mahdollista saada, kertoo LähiTapiolan korvausasiantuntija Anu Kostamo.
– Kehittyneet tutkimus- ja hoitovaihtoehdot voivat kuitenkin olla kalliita. Hinnoissa ja saatavilla olevissa palveluissa voi olla merkittäviäkin eroja eri palveluntarjoajien välillä, joten niitä kannattaa vertailla, hän sanoo tiedotteessa.
Osa lemmikkien vahingoista ja sairauksista on sellaisia, joita omistaja voi pyrkiä ennaltaehkäisemään.
Esimerkiksi tarttuvien tautien, kuten kennelyskän, riskiä voi pienentää pitämällä huolta siitä, että lemmikki saa rokotussuositusten mukaiset rokotukset ajallaan.
Erilaiset hammasongelmat voivat puolestaan olla lemmikille kivuliaita ja johtaa suuriin, kalliisiin operaatioihin, joita vakuutus ei välttämättä kata.
Kyselyyn vastanneista koiranomistajista vain 32 prosenttia kertoo käyttävänsä lemmikkinsä säännöllisesti hammaskiven tai plakin poistossa. Sitäkin pienempi osa, 24 prosenttia, pesee lemmikkinsä hampaita säännöllisesti.
– Koirien hammashoidon tarve on yksilöllinen, mutta usein etenkin pienikokoisilla koirilla tarve voi olla tiheämpi kuin suurilla roduilla. Hyvä ennaltaehkäisevä hammashoito pienentää myös muiden vakavien sairauksien riskiä, Kostamo sanoo.
– Esimerkiksi plakkiin kertyvät bakteerit voivat myös koiralla levitä verenkiertoa pitkin tärkeisiin elimiin, hän jatkaa.
Tutkimusyhtiö Verianin toteuttamaan kyselyyn vastasi reilut tuhat henkilöä 24. lokakuuta–1. marraskuuta 2024.