Kiinalainen matkapuhelinjätti joutui myrskyn silmään – Sensuurista syytetty valmistaja yhä yleisempi myös Suomessa

Talous

Kiinalainen matkapuhelinvalmistaja Xiaomi kiistää väitteet, joiden mukaan sen laitteisiin olisi rakennettu ohjelmisto, joka sensuroi Kiinalle epämieluisia sanoja ja sloganeita.

Xiaomi puolustautui sen jälkeen, kun Liettuan viranomaiset olivat tiistaina suositelleet kuluttajia hankkiutumaan eroon kiinalaisista puhelimistaan. Ohjeistus pohjautui maan Kyberturvallisuuskeskuksen raporttiin.

Myös Liettuan puolustusministeriö on viestittänyt, ettei kiinalaispuhelimia kannata enää ostaa.

Kansainvälistä huomiota herättäneen raportin mukaan Xiaomin puhelimet sensuroivat esimerkiksi ilmauksia ”vapaa Tiibet”, ”eläköön Taiwanin itsenäisyys” ja ”demokratialiike”.

Liettuan Kyberturvallisuuskeskuksen mukaan lippulaivamalli Mi 10T 5G -puhelimen sensurointitoiminto on kytketty pois päältä Euroopan unionin alueella. Raportin mukaan ominaisuus voidaan kuitenkin kytkeä päälle milloin tahansa.

Lisäksi Kyberturvallisuuskeskuksen selvityksessä kävi ilmi, että Xiaomin puhelimet lähettävät huomattavat määrät dataa singaporelaiselle palvelimelle, johon EU:n tietoturvasäännöt eivät päde.

Xiaomin tiedottajan mukaan yritys ei sensuroi kuluttajien viestintää.

Yhtiön vakuuttaa, ettei se ole koskaan rajoittanut tai estänyt puhelintensa käyttöä.

– Xiaomi kunnioittaa ja suojelee kaikkien käyttäjiensä laillisia oikeuksia, Xiaomin tiedotteessa todetaan.

Ylen mukaan Suomen Kyberturvallisuuskeskus perehtyy parhaillaan liettualaiseen raporttiin.

– Nyt analysoidaan ja verifioidaan, pitävätkö julkaisussa kuvatut asiat paikkansa. Raportti on liettuaksi, eli siinä voi vierähtää hetki. Sen jälkeen julkaisemme tarvittaessa asiasta tiedotteen, Kyberturvallisuuskeskuksen ylijohtaja Sauli Pahlman kertoo.

Pahlman pitää todennäköisenä, että raportissa kuvatut tiedot pitävät paikkansa.

Liettuan ja Kiinan välit ovat kiristyneet viime kuukausina sen jälkeen, kun Taiwan kertoi avaavansa suurlähetystön Vilnaan.

Lähetystön on ilmoitettu olevan virallisesti ”Taiwanin”, vaikka yleensä maa käyttää kansainvälisissä yhteyksissä nimeä ”Kiinan Taipei”.

Suurlähetystön nimestä suivaantunut Kiina veti pois Liettuasta oma suurlähettiläänsä.

Xiaomin uutisoitiin elokuussa ohittaneen Applen maailman toiseksi suurimpana puhelinvalmistajana.

BBC:n mukaan yhtiö hallitsi 17 prosenttia maailman matkapuhelinmarkkinasta.

Yhtiön perustaja ja johtaja Lei Junin mukaan Xiaomin tavoite on ohittaa eteläkorealainen markkinajohtaja Samsung kolmen vuoden sisällä.

Myös Suomessa kiinalaisvalmistaja on noussut myydyimpien joukkoon.

Oikaisu klo: 15:40. Taiwan ei ole vielä avannut lähetystöään Vilnassa.