Keskustan Vehviläinen Uudessa Suomessa: Myös äitejä saattaa tulla Suomeen al-Holin leiriltä – “Tämän hallituksen linja mahdollistaa“

al-Hol

Keskustan kansanedustaja Anu Vehviläisen mukaan pienten lasten tuominen Suomeen al-Holin leiriltä voi osoittautua erittäin hankalaksi.

– Yleinen ajattelutapa taitaa olla, että lapsia kyllä voidaan leiriltä kotouttaa, ainakin orpoja ja aivan pieniä. Haluan kuitenkin tuoda esiin sen, että voi olla vaikeaa, jopa mahdotonta saada pieniäkään ilman äitejä Suomeen. Tällöin viranomaisyhteistyössä on harkittava, että myös äitejä tulee Suomeen. Tämän hallituksen linja myös mahdollistaa, Vehviläinen kirjoittaa Uuden Suomen blogissaan.

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja muistuttaa, että perustuslain nojalla Suomen kansalaisia ei voi estää palaamasta kotimaahansa.

Vehviläinen peräänkuuluttaa malttia, järkeä ja inhimillisyyttä keskusteluun al-Holin leirin lapsista.

– Sivistys- ja oikeusvaltion on omassa toiminnassaan pystyttävä yhteensovittamaan lapsen etu ja turvallisuusnäkökohdat.

Vehviläinen korostaa, ettei hallitus esitä yhtä kategorista ratkaisua leirin suomalaislasten osalta.

Hän painottaa, ettei eduskunta tai hallitus käsittele kenenkään yksittäisen lapsen tilannetta, vaan toimivaltainen viranomainen on ulkoministeriön erityisedustaja.

– Jokainen ymmärtää viranomaistoiminnan olevan al-Hol-tapauksessa äärimmäisen vaativaa. Vaativuutta lisäävät mm. al-Holin leiriolosuhteet, vielä vakiintumaton yhteistyö kurdihallinnon kanssa ja vaikeiden turvallisuusseikkojen huomiointi paikan päällä että Suomessa, Vehviläinen kirjoittaa.