Keskustan varapuheenjohtaja Honkonen: Tutkimus- ja kehittämistoiminnan verokannustin jatkaa yrittäjyyttä ja osaamista arvostavaa politiikkaa

Politiikka

Keskustan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Petri Honkonen iloitsee tutkimus- ja kehittämistoiminnan lisävähennyksestä.

Hallitus antoi tänään tätä koskevan esityksen eduskunnalle.  Honkosen mukaan esitys on jatkumoa hallituksen vahvoille satsauksille yrittäjyyden edistämiseksi sekä koko Suomen osaamisen ja tutkimuksen vahvistamiseksi.

Honkosen mukaan Suomen ongelmana on ollut erityisesti pienempien yritysten ja korkeakoulujen välisen yhteistyön vähäisyys, joka on näkynyt etenkin yliopistojen puolella.

– Pidän tärkeänä päänavauksena tätä kokonaan uudenlaista veroporkkanaa, jolla yrityksiä kannustetaan tiivistämään yhteistyötyötä korkeakoulujen ja tutkimuslaitosten kanssa.

– Jatkossa yritykset saavat vähentää 1,5-kertaisena tutkimusyhteistyöhön liittyvät menot verotuksessaan. On hienoa, että uudistus koskee yhdenveroisesti myös maatalouden yrityksiä ja yrittäjiä, Honkonen sanoo tiedotteessa.

Suomen korkeakoulupolitiikassa on Honkosen mukaan tapahtunut kuluneella vaalikaudella merkittävä, jopa historiallinen suunnanmuutos.

– Punamultahallitus on aivan oikein oivaltanut, että Suomi nousee kukoistukseen rohkeilla ja vahvoilla satsauksilla osaamiseen ja tutkimukseen. Tämä näkyy kaikilla koulutusasteilla aina varhaiskasvatuksesta korkeakouluihin sakkaa.

Honkonen katsoo, että osaamista arvostetaan nyt toden teolla koko Suomessa.

– Korkeakoulut ovat saaneet työrauhan sekä lisää aloituspaikkoja ja koulutusvastuita. Esimerkiksi Jyväskylän yliopisto pääsee käynnistämään kaivatun tietotekniikan diplomi-insinöörikoulutuksen. Tällaisilla konkreettisilla toimenpiteillä on iso merkitys alueiden elinvoimalle.

Honkonen muistuttaa, että Suomessa ei tällä hetkellä ole olemassa tutkimus- ja kehittämistoiminnan erityisiä verokannustimia, jotka kuitenkin maailmalla ovat suhteellisen yleisiä.

– Tutkimus- ja kehittämistoiminnan verokannustin on hieno uutinen niin yrityksille, korkeakouluille kuin myös koko Suomen kasvuedellytyksille. Toivottavasti yritykset tarttuvat sankoin joukoin tähän uuteen mahdollisuuteen.

Honkosen muistuttaa, että hallitus on jo toteuttanut mm.  investointien tuplapoistot ja tehnyt tukun muita päätöksiä, joilla yritystoimintaa edistetään.

– Ensi vuoden alusta teollisuuden ja maatalouden sähkövero laskee EU:n sallimalle minimitasolle, henkilöstöanteja helpotetaan toteuttamalla Lex Sipilä, pienyrittäjyyttä edistetään arvonlisäveron alarajan korotuksella, päästökauppakompensaatio uudistetaan sähköistymistä edistäväksi ja väylämaksujen puolitusta jatketaan, varapuheenjohtaja sanoo.

Yrityksiä autetaan selviämään korona-ajan yli monin eri tukitoimenpitein ja rahoitusjärjestelyin.

– Hallitus antoi tänään esityksen myös kustannustuen jatkamiseksi. Rahaa on varattuna 550 miljoonaa euroa. Pidän tätä tärkeänä ja välttämättömänä toimenpiteenä, jolla yrityksille luodaan siltaa tämän vaikean ajan yli. Valmistelussa on otettu huomioon kokemuksia aiemmin käytössä olleesta kustannustuesta. 

Hallituksen esittämän tutkimusyhteistyön verokannustimen on tarkoitus olla voimassa viisi vuotta, jonka aikana uudistusta arvioidaan.

Lisävähennyksen enimmäismäärä verovuonna olisi 500 000 euroa ja alaraja 5 000 euroa.

– Kuten hallituksen esityksessä sanotaan, niin mikäli verotuki todetaan toimivaksi ja tavoitteitaan tukevaksi, voidaan lain voimassaoloaikaa arvioida uudelleen määräajan päättymisen jälkeen.