Keskustan Savola: Kela-taksien toimivuudessa paljon ongelmia – "Pallottelu kansaneläkelaitoksen, toimijoiden ja ministeriön välillä tulee lopettaa"

Keskusta

Kansanedustaja Mikko Savola (kesk.) penää hallitukselta toimia Kela-taksien toimivuuden varmistamiseksi. Ongelmat liittyvät Savolan mukaan erityisesti taksinkäytön korvauksiin ja varaamiseen.

Sairausvakuutuslain mukaan Kela vastaa sairausvakuutuksen toimeenpanoon liittyvistä tehtävistä sekä seuraa ja valvoo lain ja sen nojalla annettujen asetusten tai määräysten noudattamisesta ja toteuttamisesta.

Savola muistuttaa, että sairausvakuutuslain mukaisissa Kela-kyydityksissä on kuitenkin ongelmia, joista myös sosiaali- ja terveysministeriö on hyvin tietoinen. 

– Kela-keskusten toiminnassa on puutteita, kyytejä joudutaan odottamaan pitkään ja varsinkin paluukyytien järjestelyissä on hankaluuksia. Monimutkainen järjestelmä on erityisen haasteellinen vanhuksille ja ihmisille, joita sairaus kuormittaa merkittävästi, Savolan lähettämällä tiedotteella summataan.

Keskustaedustajan mukaan ongelma ei rajoitu vain potilaisiin. Savola kertoo, että taksiyrittäjä ei voi kieltäytyä kyydeistä ilman sopimussakkoa ja joutuu esimerkiksi ajamaan paluumatkoja tyhjällä autolla.

Se asettaa erityisesti keskuskaupunkien ulkopuolella toimivat taksiyrittäjät epäedullisempaan asemaan heikentäen siten taksien saatavuutta kokonaisuudessaan.

– Kela-taksien ongelmien pallottelu kansaneläkelaitoksen, toimijoiden ja ministeriön välillä tulee lopettaa ja löytää ratkaisut siihen, että palvelut ovat riittävän saavutettavat ja selkeät potilaille sekä kannattavat myös taksiyrittäjille, Savola summaa.

Hän jätti aiheesta kirjallisen kysymyksen ministerin vastattavaksi 23. syyskuuta 2021.