Keskustan Pirttilahdelta piikki maailmanlopun maalareille: Kansanedustajat osaavat ajatella itse

Elpymispaketin hyväksyminen ei tarkoita sitoutumista tulonsiirtounioniin, kansanedustaja Arto Pirttilahti painottaa.
Elpymispaketti

EU:n elpymispaketti on ja sen pitää olla poikkeuksellinen ja kertaluonteinen ratkaisu. Kaikkien EU-maiden tulee lähtökohtaisesti vastata itse omasta taloudestaan. 

Näin kansanedustaja Arto Pirttilahti linjasi keskustan ryhmäpuheessa tiistaina, kun eduskunta käsitteli kiisteltyä 750 miljardin euron koronaelvytysrahastoa.

Pirttilahden mukaan paketin hyväksyminen ei tarkoita sitoutumista toimiin, jotka johtavat epäsymmetrisen tulonsiirtounionin suuntaan.

– Elvytyspaketin varoja ei myöskään tule myöntää jäsenmaille ilman niiden uskottavia, julkista taloutta tervehdyttäviä uudistuksia.  

Keskustan eduskuntaryhmä ajattelee, ettei Suomelle haitallisia ylikansallisia veroja ei tule hyväksyä. Lisäksi EU:n omien varojen kerryttäminen ei saa nostaa Suomen kokonaisveroastetta.

– Verotusta koskeva valta säilyy jäsenvaltioilla nyt käsiteltävästä paketista huolimatta ja tätä valtaa tulee jatkossakin käyttää Suomen edun turvaamiseksi. 

Pirttilahti kiittelee eduskunnan valtiovarainvaliokuntaa, joka otti mietinnössään huomioon elpymispakettia kohtaan esitetyn kritiikin.

– Tiukat reunaehdot tarvitaan, jotta tällainen paketti ei muodostu tavaksi.  

Euroopan hajaannus hyödyttää vain sen ulkopuolisia valtoja.

Arto Pirttilahti

EU:n elpymispakettia koskevaa keskustelua on Pirttilahden mukaan leimannut pelottelu.

– Yhdet sanovat maailmanlopun tulevan, jos pakettia ei hyväksytä. Toiset sanovat Suomen itsenäisyyden menevän, jos se hyväksytään. 

– Kyllä ihmiset osaavat ajatella itse. Myös me kansanedustajat.  

Pirttilahti uskoo, että kansalaiset odottavat päättäjiltään ratkaisua, joka on hyvä Suomen tulevaisuuden kannalta.

– On totta, että Suomi saa takaisin vähemmän, kuin maksaa. On myös totta, että kokonaisuus ei ole ongelmaton ja siihen liittyy myös uhkia. 

Pitkän harkinnan jälkeen keskustan eduskuntaryhmä on kuitenkin Pirttilahden mukaan tullut siihen lopputulokseen, että puutteistaan huolimatta koronarahaston ja EU:n budjetin hyväksyminen on Suomen etu.

Keskustaedustaja muistuttaa, että Euroopan sisämarkkinoiden veto vaikuttaa lukemattomiin suomalaisiin työpaikkoihin. Pirttilahti myös huomauttaa, että elinkeinoelämä on voimallisesti tukenut pakettia.

Lisäksi elpymispaketin kanssa hyväksyttävässä monivuotisessa rahoituskehyksessä Suomelle myönnetään lisärahaa maatalouteen, maaseudun kehittämiseen ja aluepolitiikkaan. Varoja tulee myös tutkimukseen ja tuotekehitykseen.

– Kolmanneksi, kokonaisuus luo taloudellisen vakauden lisäksi poliittista vakautta. Silläkin on arvoa. Euroopan hajaannus hyödyttää vain sen ulkopuolisia valtoja. 

Kommentit (1)

 • Lukija24

  Täältä sivusta katsoen näyttää kyllä siltä että ei Keskustassa rehellisesti punnita kaikkia vaikutuksia.
  Jos alkoholistille annetaan viinaa eikä vettä niin paraneeko alkoholismi.
  Ei parane jos potilas jää henkiin.
  Sama tapahtuu jos tuhlarille antaa ilmaista rahaa ja takaa hänen velkojaan.
  Ei hän siitä mitään opi vaan meno siitä vain villiintyy.
  Seuraus on se että Italian jatkotukipaketti on tätä aloitusta suurempi. Se on sitten yksi lysti kutsutaanko sitä uudeksi vai tämän ensimmäisen ja ainutkertaisen loppumattomaksi jatkoksi.
  Surkuhupaisaa tässä on se että ne jotka vastustavat hulvatonta menoa saattaisivat itseasiassa pelastaa EU.n ja Euron pahemmalta kriisiltä ja hajoamiselta jos aikanaan tehtäisiin päätöksiä joista pidetään kiinni ja jotka pysäyttävät nykyisen kehityksen.
  Nämä taas jotka kannattavat EU.ta saattavat toimillaan Euron ja EU.n tilaan jossa se repeää liitoksistaan.
  Britannian lähtö EUsta ei ole itsetutkiskelua saanut EUssa aikaan tai sitten Ranska ja Saksa ovat nähneet ainoana keinona viedä EU liittovaltio tasolle josta ei lähdetä eikä siellä liittovaltiot pullikoi vastaan missään asiassa.
  Se olisi kuitenkin rehellistä kertoa.
  Ne jotka luulevat asioiden nyt oikenevan ja Italian aloittavan toisenlaisen talouskulttuurin kuin mihinkä ovat jo Liirassa tottuneet voivat valmistautua häpeämään tätä hoitokeinoa jossa ”juopolle ilmaista viinaa juotetaan”.
  Elvytys on paikallaan mutta tapa jolla se tehdään on älytön.
  Korvamerkinnällä ei ole merkitystä koska. 1. Nyt säästyneitä omia varoja voidaan kohdentaa vaikkapa kansalaispalkkaan.
  2. Tukirahat valuvat kohteen jälkeen verottajalle kun niillä maksettuja palkkoja verotetaan ja palkoilla ostetaan verollisia tuotteita. Jälleen Italian poliitikot voivat luvata ummet ja lammet tulevissa vaaleissa.
  3. Italian lainanotto helpottuu edelleen saksalaisilta ja ranskalaisilta pankeilta koska pankit luottavat siihen että Italia ja Euro pelastetaan jatkossakin yhteisillä takauksilla eli tulonsiirtounionilla. Tästä seuraa siis samaa kuin kohdassa 1 ja 2 eli lisää leipää ja sirkushuveja kansalle kuten Roomalla on tapana.
  Matti Toivola
  Sievi.

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen