Keskustan Ovaska: Suomella oltava valmius kaataa EU:n koronarahasto

EU

Kansanedustaja, suuren valiokunnan jäsen Jouni Ovaska (kesk.) suhtautuu epäilevästi esitettyyn EU:n elpymisvälineeseen.

Hänen mukaansa Suomella pitää olla valmiuksia tarvittaessa kaataa esitys nykymuodossaan.

– Mikäli Suomi ei saa läpi vaatimiaan muutoksia välineeseen eli avustusmuotoisuuden muuttamista lainamuotoiseksi, paketin koon pienentämistä, lyhyempää voimassaoloaikaa sekä pidättäytymistä mahdollisimman tarkkaan sovituissa säännöissä, Suomella on oltava valmius kaataa esitetty paketti.

Ovaska muistuttaa, että elpymistoimien kokonaisuudessa on tähän mennessä luotu mekanismeja, joilla euromaat voivat hakea lainaa tukivälineistä.

– Innostusta lainanottoon ei ole ollut, kun saatavilla on mahdollisesti avustusta. Lainaehdoissa on lisäksi kovat ehdot. Missä vaiheessa maat ovat valmiita suitsimaan harmaata talouttaan ja verojärjestelmiään? Epäilen tämän avustuspaketin vaikutusta talouksien kuntoon laittamiseen, hän pohtii.

Eilen julkaistussa EU-komission talousennusteessa Suomen ensi vuoden talouskasvu on EU-maiden hitainta. Komissio ennustaa Suomen talouden supistuvan tänä vuonna 6,3 prosentilla ja kasvavan ensi vuonna vain 2,8 prosentilla. Suomi jää jälkeen muista maista.

Ovaskan mukaan Suomen talouskasvu voi piristyä nopeammin, jos muu Eurooppa elpyy. Hän muistuttaa, ettei se silti poista elpymisvälineen perustavanlaatuista ongelmaa.

– Jakokriteerit eivät seuraa pandemiaa. Arvioiden mukaan Puola on yksi vähiten koronasta kärsineistä EU-jäsenmaista, mutta elpymisvälineen kautta se olisi yksi suurimmista tuen saajista.

Valtioneuvosto on korostanut kannoissaan laajan kansalaishyväksynnän tarpeellisuutta. Ovaskan mukaan näillä ehdoilla sellaista ei ole tulossa.