Keskustan Ovaska ihmettelee SDP:n reagointia EU-valtiovarainministerien velkakurikirjeeseen – "Ettekö te näe mihin suuntaan EU saattaa luisua?"

Euroopan unioni

Keskustan kansanedustaja Jouni Ovaska ihmettelee SDP:n reagointia Suomen osallistumiseen kahdeksan EU-valtiovarainministerin velkakuria vaativaan kirjeeseen.

– Miksi demarit nousevat varpailleen, kun EU-tasolla vaaditaan yhteisiä pelisääntöjä, kestävää talouspolitiikkaa ja velkatasojen alentamista? Tarvitsemme vielä laajemman joukon maita tueksemme. Ettekö te näe mihin suuntaan EU saattaa luisua? Ovaska kyselee SDP:n varapuheenjohtajalle Matias Mäkyselle osoittamassaan tviitissä.

Ovaskan mukaan olisi tietysti eri asia, jos nämä kannat olivat täysin ristiriidassa valtioneuvoston tai eduskunnan kanssa.

– Tämä kyseinen kirjoitus tukee Suomen linjaa. Vaikuttamistyötä pitää tehdä joka tasolla ja varhaisessa vaiheessa, Ovaska opastaa.

Ovaskan mukaan velkasääntökeskustelua on käyty moneen otteeseen.

– Suuri valiokunta ottaa myös aikanaan kannan, kun asia tulee EU:sta valtioneuvoston kautta eduskuntaan. Nyt edetään voimassa olevilla linjauksilla ja pyritään vaikuttamaan komission esityksiin.

SDP:ssä on paheksuttu sitä, että keskustalainen valtiovarainministeri Annika Saarikko on liittänyt kirjeellä Suomen EU:n niin sanottuun nuukien maiden liittoumaan ja tulkittu, että hallituksen ja eduskunnan kuittausta asialle ei ole.

Mäkynen huomauttaa omassa tviitissään, että asiasta ei käyty keskustelua tai linjattu myöskään viime keskiviikon eduskunnan suuren valiokunnan kokouksessa.

– Kysymys kuuluu, onko Suomi jarruttaja vai rakentaja. Yritämmekö pysäyttää maailmalla tapahtuvaa muutosta, vai tuommeko omia rakentavia ehdotuksia pöydälle.

Kansanedustajien sanailuun puuttuu myös poliittisen talouden tutkija Antti Ronkainen Helsingin yliopistosta.

– En ole varma että kannanotto olisi linjassa jo esitettyjen kanssa, sen lisäksi että vaaditaan sääntöjen vahvistamista, kannanotossa esitetään, että uudistuksen ei tarvitse tapahtua ennen kuin säännöt palaavat 2023, onko tällaisia tavoitteita linjattu jossain?