Keskustan nuoret meppiehdokkaat tyytyväisiä eurovaalikasteeseensa – ”Ihmiset ottivat tosi hyvin vastaan ja jäi hyvä fiilis”

Eurovaalit

Keskustan nuorille meppiehdokkaille jäi hyvät kokemukset ensimmäisistä eurovaaleistaan vaalikentillä. Keskustanuorten puheenjohtaja Suvi Mäkeläinen, 25, on tyytyväinen äänisaaliiseensa, joka kasvoi reippaasti eduskuntavaaleista.

– Olen erittäin iloinen ja yllättynyt, että sain näin paljon ääniä ensikertalaisena eurovaaleissa ja puolueelle hankalissa vaaleissa.

Mäkeläinen keräsi 4 602 ääntä. Mäkeläisen mukaan kampanjointi oli mukavaa, vaikka suurta taloudellista panosta hän ei voinut vaaleihin käyttää.

– En mitään hirveän isoa kampanjaa pystynyt enkä ehtinyt tekemään enää eduskuntavaalien jälkeen.

Mäkeläinen koki, ettei hän kampanjoinut vain oman ja puolueen menestymisen eteen, vaan ylipäätään eurovaalien tunnettuvuuden kohentamiseksi.

Äänestysprosentti nousi eurovaaleissa 42,7 prosenttiin. Nousiko myös nuorten äänestysprosentti, siitä ei ole vielä tullut tietoa.

Mitkä asiat sitten vaalikentillä ihmisiä puhuttivat?

– Hallitsevin aihe oli brexit. Sitten myös se, mitä Suomi EU:sta saa ja onko siitä meille hyötyä vai haittaa. Lisäksi maatalous puhutti aika paljon, Mäkeläinen kertoo.

Keskustanuorten puheenjohtaja on tyytyväinen puolueen nuorten meppiehdokkaiden vaalityöhön.

– Kaikki nuoret tekivät kovaa kampanjaa ja kiersivät Suomea. Kukaan ei ollut istuva kansanedustaja, kuten muissa puolueissa ja sitä kautta ei ollut valmista näkyvyyttä. Kukin nuori voi olla tyytyväinen omaan työhönsä ja kampanjaansa, hän kiittelee.

Kokkolainen meppiehdokas Oliver Pietilä, 19, on tyytyväinen omaan tulokseensa. Pietilä tähtää seuraavaksi kuntavaaleihin.

– Oikein positiivinen mieli jäi. Iloinen yllätys ainakin itselle oli oma äänimäärä, mutta myös se, että äänestysprosentti nousi koko Suomessa. Siihenkin voi olla tyytyväinen.

Nuori opiskelija sai 1 460 ääntä. Pietilä kertoo olevansa tyytyväinen omaan tulokseensa siksikin, että kampanjaa tehtiin pienellä budjetilla ja tiukalla aikataululla, mutta hän koki saaneensa hyvän vastaanoton kentällä.

– Osassa paikoista oli vaikea saada ihmiset kiinnostumaan EU:sta, mutta toisaalla taas väki oli hyvin liikkeellä ja EU kiinnosti. Tästä jäi positiivinen kuva. Nuori ehdokas otettiin hyvin vastaan.

Keskustan turkulainen eurovaaliehdokas Anna Sirkiä, 27, keräsi 3 883 ääntä.

– Olin ensimmäistä kertaa ehdolla eurovaaleissa, joten ei ollut mitään odotuksia tuloksen suhteen. Olen tyytyväinen ja kiitollinen siitä, että niinkin moni ihminen oli päättänyt sen ainoan äänensä antaa juuri minulle.

Sirkää harmittaa puolueen tulos, mutta omasta kampanjasta hänelle jäi positiiviset tuntemukset. Sirkiä aikoo jatkaa politiikan parissa.

– Tykkäsin tehdä vaalityötä. Oli tosi mukava päästä käymään kaikissa Suomen maakunnissa. Ihmiset ottivat tosi hyvin vastaan ja jäi hyvä fiilis.

Lappeenrantalaiselle Juho Kekäläiselle jäi niin ikään hyvä maku ensimmäisestä eurovaalikisasta. Ympäristötekniikkaa opiskeleva Kekäläinen sai 739 ääntä.

– Tämä oli iso kokemus itselle, että sai olla ehdokkaana. Olen tosi kiitollinen kaikista äänistä, joita olen saanut. En odottanut mitään tulosta ennen kuin näin sen ja olen ihan tyytyväinen.

Kekäläinen ei ole vielä pohtinut seuraavaa siirtoa politiikan saralla.

– Aika avoimin mielin olen. Katsotaan, mihin elämä vie.