Keskustan Kurvinen: Kokoomuksen sote-linja johtaisi kuntaveron korotusten, alueellisen epätasa-arvon ja pakkoliitosten tielle

Sote-uudistus

Sote-uudistus ei ole johtamassa suomalaisten verotuksen kiristymiseen, vaan paine korotuksiin päinvastoin vähenee, korostaa tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen (kesk.).

Lähettämässään tiedotteessa Kurvinen sanoo, että kokoomuksen väitteet sote-uudistuksen vaikutuksista ihmisten kukkaroon eivät pidä paikkaansa. Sote-kulut ovat tällä hetkellä kunnille suurin menoerä. Tulevassa uudistuksessa ne ovat siirtymässä maakuntien vastuulle.

– Maakuntien vahvemmat hartiat ovat jakamassa kuntien välistä maksutaakkaa. Näin kuntien talouteen syntyy taloudellista liikkumavaraa ja veronkorotusten paine vähenee. Esimerkiksi Etelä-Pohjanmaalla kunnallisveron korotuspaine pienenee soten myötä puolella, Kurvinen summaa.

Kurvisen mukaan maakuntamalli vahvistaa kuntien itsenäisyyttä ja mahdollisuuksia järjestää esimerkiksi koulutukseen, työllisyyteen ja yrittämiseen liittyviä palveluja mahdollisimman lähellä ihmistä.

Kokoomuksen linja johtaisi hänen mielestään kuntaveron korotusten, alueellisen epätasa-arvon ja pakkoliitosten tielle.

– Viime vaalikaudella kokoomus oli vielä puolustamassa yhdessä valmisteltua sotea, mutta nyt se näyttää kaivaneen kymmenen vuoden takaiset suurkuntakarttansa jälleen esille, Kurvinen paukauttaa.