Keskustan Kemppi varoittaa toistamasta kevään koronarajoituksia synnytyksissä, sillä vanhemmuus kuuluu myös isälle – “logiikka tuntui puuttuvan“

Keskustaedustaja esittää ratkaisuksi äitien ja puolisoiden säännöllisiä koronatestejä
Koronatoimet

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri ilmoitti alkuviikosta suosittavansa kasvomaskien käyttöä synnytyksessä koronan leviämisen estämiseksi.

Keskustan kansanedustaja Hilkka Kemppi kertoo olevansa vihreän kollegansa Saara Hyrkön kanssa samaa mieltä siitä, että synnyttäjien maskisuositus ei ole toimiva.

Keväällä puolestaan rajoitettiin puolisoiden osallistumista synnytykseen. Raskauden aikaisille vierailuille osallistuminen oli kiellettyä ja perhe- ja synnytysvalmennukset peruttiin.

Esikoistaan odottava Kemppi peräänkuuluttaa suhteellisuudentajua koronarajoituksiin.

– Perhe- ja synnytysvalmennukset on mahdollista toteuttaa etänä, vanhemmat on mahdollista testata ja rajoituksia on tehtävä äitien ja lasten henkistä hyvinvointia suojellen. Viime kevään tapaan puolisoita ei saa luokitella osastoilla vierailijoiksi vaan tasa-arvoisiksi vanhemmiksi alusta lähtien, Kemppi korostaa tiedotteessa.

Kemppi huomauttaa, että palautteen perusteella keväällä synnyttäneitä naisia ahdisti ajatus siitä, että tuki uudessa tilanteessa oli rajoitettua, kun synnytystä joutui odottamaan yksin.

– Myös logiikka kevään rajoituksissa tuntui puuttuvan. Jos sairaalaan mentäessä puolisolla olisi oireeton tartunta, olisi hyvin suurella todennäköisyydellä myös äidillä. Tällöin peruste suojella muita potilaita ja henkilökuntaa ei toteudu. Synnyttäjiä koskeneiden rajoitusten aikaan hämmennystä herätti myös se, että istuminen ravintolassa ja alle 50 henkilön juhlat olivat sallittuja.

Vanhemmuus kuuluu molemmille vanhemmille tasapuolisesti, Kemppi korostaa.

– Tämän oikeuden rajoittaminen on vastoin lapsen oikeuksia ja voi vaikuttaa perheen dynamiikkaan myös pitkällä aikajänteellä. Sitä riskiä ei voi ottaa.

– Äidillä on oikeus kumppaninsa tukeen ja terveelliseen synnytykseen kaikissa vaiheissa ja lapsella on oikeus molempiin vanhempiinsa mahdollisuuksien mukaan. Asian ratkaisemiseksi voisi olla aika siirtyä äitien ja puolisoiden säännöllisiin testaukseen, Kemppi ehdottaa.