Keskustan Kärnä mahdollistaisi lääkekannabiksen viljelyn ja viennin – “En näe moraalista ongelmaa“

Päihteet

Keskustan kansanedustaja, maa- ja metsätalousvaliokunnan jäsen Mikko Kärnä toivoo, että Suomessa selvitettäisiin mahdollisuudet kannabiksen viljelyyn, vientiin sekä lääkekannabikseksi. 

– Laillisen kannabiksen arvioidaan olevan 73,6 miljardin dollarin bisnes vuoteen 2027 mennessä. On todella typerää, mikäli Suomi ei ota omaa osuuttaan tästä laillisesta markkinasta. En näe mitään moraalista ongelmaa, mikäli veisimme Suomessa viljeltyä kannabista niihin maihin, jotka ovat laillistaneet sen viihdekäytön tai mikäli viljelisimme sitä itse lääkkeeksi, Kärnä toteaa tiedotteessaan.
 
Kärnä huomauttaa, että lääkekannabiksen käyttö on ollut mahdollista Suomessa jo vuodesta 2008 lähtien. 
 
– On todella typerää, että emme viljele ja tuota lääkevalmistetta täällä itse, vaikka sen käyttö on lääkärin määräyksestä mahdollista. Mikäli mahdollistaisimme kannabiksen viljelyn vientiin ja lääkkeeksi, voisimme luoda satoja uusia työpaikkoja tähän maahan. Pelkkä viidenkin prosentin osuus laillisesta kannabismarkkinasta vuonna 2027 tarkoittaisi noin 1,5 miljardin dollarin liiketoimintaa. Emme todellakaan puhu tässä nyt mistään nappikaupasta. 
 
Kansanedustaja korostaa, että haluaa pitää päihdepoliittisen keskustelun irrallaan esityksestään. 
 
– Mielestäni päihdepoliittiset ratkaisut kannabiksen viihdekäytöstä on tehtävä EU:n tasolla, ei kansallisesti. Sen sijaan vientiviljely on mitä suurimmissa määrin kansallinen ratkaisu. Kannabiksen vientiviljelyllä voitaisiin luoda valtavasti elinvoimaa Suomen maaseudulle. Päihdehaittoja se ei lisäisi.