Kesän tiemerkintätyöt alkoivat – keltaisia sulkuviivoja suditaan valkoisiksi

Liikenne

Kesän tiemerkintätyöt ovat alkaneet, Väylävirasto tiedottaa.

Tänä vuonna tehostetaan esimerkiksi sulkuviivojen ja -alueiden värimuutoksia. Vuonna 2020 voimaantulleen uudistuneen tieliikennelain mukaan keltaiset sulkuviivat on muutettava valkoisiksi viimeistään toukokuun 2023 loppuun mennessä. Siirtymäaikana teillä on sekä valkoisia että keltaisia sulkuviivoja.

Käytännössä tämä tarkoittaa Väyläviraston mukaan sitä, että keltaiset viivat on saatava muutettua valkoisiksi tämän vuoden aikana.

Muutoksen taustalla on liikenneturvallisuus: valkoista väriä pidetään heijastavuuden kannalta parempana, koska se heijastaa kaikki värit.

Valkoinen heijastaa keltaista paremmin myös silloin, jos asfaltti on märkä, mitä tie Suomen säässä usein on.

Muutoksella varaudutaan myös robottiautoihin, jotka eivät käsittele värejä, vaan harmaan sävyjä. Hyvin näkyvät kaistamerkinnät ovat edellytys myös nykyautojen kaistavahtien ja kaistallapitoavustimien toiminnalle.

Valkoinen väri tulee myös halvemmaksi, kun kahta eri väriä ei tarvitse sutia tielle.

Väylävirasto muistuttaa, että tietyömaa on myös työpaikka. Nopeusrajoituksia ja muuta ohjausta noudattamalla parantaa niin työ- kuin liikenneturvallisuuttakin.

– Tietöiden hidastava vaikutus matka-aikaan on yleensä hyvin pieni. Tietyömaat pyritään ajoittamaan niin, että liikenteelle koituisi mahdollisimman vähän häiriötä ja työskentely olisi mahdollisimman turvallista, sanoo Väyläviraston työturvallisuusasiantuntija Risto Lappalainen tiedotteessa.

Maantieverkolla tehdään myös paljon tiemerkintöjen ylläpitotöitä, jotka eivät muodosta varsinaista tietyömaata, vaan tiemerkintäkone liikkuu tiellä muun liikenteen joukossa.

– Autoalustaiset tiemerkintäkoneet liikkuvat viivamerkintöjä tehdessään melko suurella nopeudella, mutta kuitenkin muuta liikennettä hitaammin. Autoilijoiden on syytä pitää oma nopeutensa tilanteen tasalla sekä säilyttää riittävät turvavälit työkoneeseen, sanoo Väyläviraston tieliikenteen ohjauksen asiantuntija Tuomas Österman tiedotteessa.

Liikennettä hidastaviin tietyömaihin kannattaa varautua jo matkaa suunnitellessa. Työmaiden sijainnin voi tarkistaa Fintrafficin Liikennetilanne-palvelusta.