Katse keskustaan päin! – Uudenmaan piirin puheenjohtaja Tuomo Suihkonen on tuore keskustalainen, joka sai aikoinaan ryhtiä elämään Kadettikoulusta 

Keskusta

Olet liittynyt keskustaan vasta vuoden 2021 kuntavaalien alla ja aloitit tämän vuoden alussa Uudenmaan piirin puheenjohtajana. Miten sytyit politiikkaan? 

Minua kysyttiin ehdokkaaksi jo ennen edellisiä kuntavaaleja. Nyt päätin lähteä viime hetkillä mukaan, koska sain varmuuden sille, minkä puolueen listoilta pyrkisin ehdokkaaksi. Isäni on ollut kiinnostunut politiikasta ja keskustalaisista arvoista, ja minäkin haluan olla mukana edistämässä eri-ikäisten asioita ihmisoikeuksia kunnioittaen.

Olet Keravan valtuustossa ex-puoluesihteeri Timo Laanisen vieruskaveri. Mitä yhteisiä tavoitteita teillä on kunnallispolitiikassa? 

Arvostan Timon monipuolista kokemusta politiikassa. Keravalaisten asioiden hoitaminen on varmasti yhteinen tavoitteemme tällä hetkellä. Haluamme, että Kerava pysyy elinvoimaisena ja monipuolisena kulttuurikaupunkina.

Olet opettaja monessa polvessa. Mikä on siinä työssä parasta? 

Olen toiminut opetusalalla 20 vuotta: valmistumisen jälkeen luokanopettajana ja sittemmin 2018 lähtien JUKOn pääluottamusmiehenä Keravalla. Parasta on itsenäinen työ, jossa saa vaikuttaa lasten ja nuorten kasvuun, oppimiseen ja tulevaisuuteen. Opettajuus saa jatkoa poikieni kautta, joista vanhempi opiskelee luokanopettajaksi ja myös toinen aikoo hakea opettajaopintoihin. Tyttäreni haaveissa ovat psykologiaopinnot.

Olet opiskellut aikoinaan vuoden verran sotatieteitä Kadettikoulussa. Mitä siltä reissulta jäi käteen? 

Löysin vaimoni Maaritin sen reissun aikana. Kadettikaverieni kanssa koimme yhdessä paljon: lauloin kadettikuorossa, minkä myötä sain esiintyä Martti Ahtisaaren ja Adolf Ehrnroothin edessä sekä edustaa Belgian kuninkaan rinnalla laskemalla seppeleen tuntemattoman sotilaan haudalle. Åke Blomqvistin tanssikurssilla opin tanssin perusaskeleet ja käytösohjeita nuorelle miehelle. Jonkinlaista ryhtiä tuli matkaani Kadettikoulusta.

Olet entinen kuoropoika ja lauleskelun lisäksi harrastat painonnostoa. Kummassa olet omimmillasi: tempauksessa vai karaoken äärellä? 

Tempaus on vaikea liike, jonka oppiminen vaatii tuhansia toistoja, mutta pidän siitä sen haasteellisuuden vuoksi. Laulun taidon olen saanut syntymälahjana. Ehkä juuri siksi koen olevani karaokessa omimmillani, vaikka tempauksen onnistunut suoritus treeneissä tai kisalavalla nostaakin adrenaliinit vähintään yhtä korkealle tasolle kuin laulua lavalla tulkitessa.

Juttu on julkaistu alun perin Suomenmaan aikakauslehdessä toukokuussa 2022. Lehden voit tilata täältä. Digilehden irtonumeroita voit ostaa täältä.