Kärnältä varoitus Ruotsin koronatilanteesta – esittää hätäkokousta

Koronakriisi

Keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä toivoo, että Pohjoismaiden neuvosto ja Pohjoismaiden ministerineuvosto järjestävät hätäkokoukset käsittelläkseen Ruotsin koronavirustilannetta.

Kärnä on erityisen huolestunut Pohjois-Ruotsin Jällivaaran ja koko Norrbottenin läänin koronatilanteesta, joissa virus on räjähtänyt käsiin.

– Jällivaarassa on 18 000 asukasta ja tartuntoja on tähän mennessä vahvistettu 128 kappaletta. Se tarkoittaa, että tuhatta asukasta kohden tartuntoja on 7,3, Kärnä toteaa tiedotteessaan.

Kärnä näkee, että hälyttävä tilanne heijastuu väistämättä Suomeen.

– Jällivaaran kunta on ryhtynyt tilanteen edellyttämiin toimenpiteisiin ja se on sulkenut erilaisia kokoontumispaikkoja. Tämä ei kuitenkaan näkemykseni mukaan riitä, vaan koko Jällivaara tulisi nyt nopeasti eristää tilanteen rauhoittamiseksi.

Kärnän mukaan Suomella ei ole varaa siihen, että koronavirus levittäytyisi Jällivaaran kautta Suomeen.

– Toinen aalto olisi tässä vaiheessa katastrofi etenkin, kun olemme jo hyvin pitkällä koronavirukseen liittyvien rajoitusten purkamisessa.

Kärnä toivoo, että pohjoismainen kokous saisi taivuteltua Ruotsi mukaan naapuriensa kehitykseen koronaviruksen vastaisessa taistelussa.

– – Ruotsin valitsema linja oli WHO:n ohjeistusten vastainen ja valitettavan edesvastuuton. Paljon kansalaisia on kuollut ja virus pääsi Ruotsista myös Suomen puolelle Meri-Lappiin. Taloudelliset vaikutukset Ruotsiin tulevat olemaan samanlaiset kuin muihinkin pohjoismaihin, mutta kuolonuhrien määrä on todella suuri verrattuna muihin pohjoismaihin.

Lisäksi Ruotsin valitsema linja on johtanut maaiman avoimimman rajan sulkemiseen ja aiheuttanut inhimillistä kärsimystä.

– Tämä ei voi jatkua näin. Ruotsi on saatava ottamaan tämä tilanne vakavasti, sillä me emme kestä toista aaltoa nyt. Ruotsi on itsekin myöntänyt tehneensä virheitä ja sen palauttamisen pohjoismaiselle linjalle tulisi olla yksi prioriteeteistämme.