Kärnä vaatii Suomea luopumaan Alkon monopolista

Pienpanimot

Keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä esittää, että Suomi luopuu kokonaan Alkon monopolista.

Kärnä kertoo tiedotteessaan olevansa äärimmäisen turhautunut viivytyksiin pienpanimoiden etämyynnin sallimisessa.

– Vaikka hallitus on asiasta jo linjannut, ei sosiaali- ja terveysministeriö ole saanut mitään aikaan panimoiden etämyynnin mahdollistamiseksi, Kärnä jyrähtää.

Kärnän mielestä Alkon monopolin suojelemisessa ei ole mitään järkeä, kun nykyiselläänkin alle 5,5 prosentin alkoholituotteet on rajattu monopolin ulkopuolelle.

– Ministeri Krista Kiuru (sd.) totesi eilen, että mitään valmistelua lakiesitysten suhteen ei ole käynnissä. Tämä on aivan pöyristyttävää. Saamieni tietojen mukaan ministeriö piileskelee Alkon monopoliaseman takana ja kanta on, että etämyyntiä ei voida sallia, koska se vaarantaisi tämän aseman, Kärnä väittää.

Kärnä esittää, että Suomi yksiselitteisesti luopuu alkoholimonopolistaan.

– Viime eduskuntakaudellakin meitä uhkailtiin katastrofilla, mikäli 5,5 prosentin juomien myynti vapautetaan päivitttäistavarakauppoihin. Onneksi en uskonut ja esitin salissa kansanedustaja Juha Pylvään (kesk.) tukemana sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietintöä vastaan, että prosenttirajaa nostetaan. Voitimme äänestyksen täpärästi ja kuinkas kävi? Alkoholihaitat eivät kasvaneet. Mihin ihmeeseen tarvitsemme siis Alkoa? Emme ainakaan kansalaisten suojelemiseen viinanpirulta.