Kärnä on pettynyt ulkopoliittisen johdon vaisuun Kiina-linjaan – vaatii ovia auki hongkongilaisille

Kiina

Kansanedustaja, eduskunnan Taiwan-ystävyysryhmän puheenjohtaja, Mikko Kärnä (kesk.) arvostelee kärkkäästi Suomen Kiina-politiikkaa.

Hän kertoo tiedotteessaan olevansa pettynyt Suomen ulkopoliittisen johdon hiljaisuuteen, vaikka Kiina kiristää otettaan Hongkongista ja uhittelee Taiwanille.

Kärnä on jo aiemmin esittänyt, että Suomi avaisi ovensa Kiinan vainoamille hongkongilaisille ja tarjoaisi heille turvapaikkaa. Ensimmäisenä näin toimi Iso-Britannia – nyt myös Australia on tehnyt samoin.

– Suomen tulisi välittömästi irtisanoa palautussopimus Hongkongin kanssa, koska on aivan selvää ettemme voi enää varmistua sinne palautettavien henkilöiden turvallisuudesta, Kärnä linjaa.

Kansanedustaja on huolissaan palautettujen hongkongilaisten kohtaloista. Hänen mukaansa Kiina polkee demokratiaa.

Kärnä uskoo, että hongkongilaisten ottaminen Suomeen olisi ”maailman järkevintä maahanmuuttopolitiikkaa”, koska hongkongilaiset ovat korkeastikoulutettuja ja kielitaitoisia.

– Olen aivan äimistynyt miksi ulkopoliittinen johtomme jatkaa tätä hiljaisuuden linjaa? Missä on rohkeus puolustaa yhteisiä perusarvojamme? Kärnä kyseenalaistaa.

– Olen äärimmäisen huolestunut tästä uussuomettumisesta, jota meillä nyt harjoitetaan Kiinan suuntaan kauppasuhteiden nimissä. Rahan ei tulisi olla asia, joka ajaa perusarvojemme ylitse, Kärnä jyrähtää.