Kärnä haluaa pohjoismaisen ruokavalion Unescon kulttuuriperintöluetteloon
Pohjoismainen ruokavalio tulisi lisätä Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon, kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk.) esittää.
– Aineettoman kulttuuriperinnön luettelo sisältää jo Välimeren ruokavalion sekä ranskalaisen gastronomian. On äärettömän tärkeää, että pyrimme aktiivisesti saamaan myös pohjoismaisen ruokavalion samaan luetteloon. Pohjolan ruokavalio, joka on tehnyt elämisen täällä mahdolliseksi, on suojelemisen arvoinen ja terveellinen, Pohjoismaiden neuvoston jäsen toteaa.
Kärnä muistuttaa, että pohjoismainen ruokavalio nojaa eläinperäisyyden lisäksi paikallisuuteen, villin luonnon hyödyntämiseen, rukiiseen sekä kasvukausiin.
– On muistettava, että lumen ja jään keskellä kasvaneille kansoille lihan sekä kalan hyödyntäminen on aina ollut välttämätöntä selviytymisen kannalta. Nykyään paikallisten liha-, maito- ja kalatuotteiden hyödyntäminen on tärkeää myös ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Sama koskee riistaa.
Kärnä aikoo tehdä asiasta esityksen Pohjoismaiden neuvostossa.