Kansanedustajaehdokkaat: Ilmastonmuutos on ensi vaalikauden tärkein kysymys – perussuomalaisten ja kokoomuksen ehdokkaat eri mieltä

Eduskuntavaalit 2019

Ilmastonmuutoksen hillintä on ensi vaalikauden tärkein kysymys, kansanedustajaehdokkaat katsovat kyselyssä.

Ilmastonmuutoksen hillinnän mainitsevat tärkeimmäksi vihreiden (100 prosenttia), vasemmistoliiton (82 prosenttia), SDP:n (77 prosenttia) ja keskustan (72 prosenttia) ehdokkaat.

Puoluekohtaiset erot ovat suuria. Perussuomalaisten ehdokkaiden keskuudessa ilmastonmuutoksen hillintä ei päässyt kolmen tärkeimmän teeman joukkoon, vaan ehdottomana ykkösenä on maahanmuutto.

Kokoomuksen ehdokkaille tärkein kysymys ensi kaudella on sosiaaliturvan uudistus, ilmastonmuutoksen hillintä pääsi kolmannelle sijalle (35 prosenttia).

Voimaa Tuulesta -yhteenliittymä yhdessä viestintätoimisto Pohjoisranta BCW:n kanssa pyysi kansanedustajaehdokkaita laittamaan tulevan vaalikauden teemat tärkeysjärjestykseen. Ehdokkailta pyydettiin myös näkemyksiä uusiutuvasta energiasta.

Kaikkien ehdokkaiden joukossa ilmastonmuutoksen hillitsemisen jälkeen tärkeimmiksi tulevan kauden asioiksi nousevat sosiaaliturvan uudistus sekä osaaminen ja koulutuspolitiikka

Lähes 90 prosenttia ehdokkaista haluaa lisätä uusiutuvan energian lisärakentamista poliittisilla päätöksillä. Ehdokkaat haluavat lisätä erityisesti aurinkovoiman ja tuulivoiman tuotantoa Suomessa.

Kysely toteutettiin verkkokyselynä joulukuussa 2018 ja tammikuussa 2019. Kyselyyn vastasi 153 ehdokasta. Kyselyllä tavoitettiin ehdokkaita tasaisesti kaikista vaalipiireistä ja suurimmista puolueista.