Kansanedustaja Mikko Savola EU:n budjettineuvotteluista: Ilman keskustaa suomalaisen ruuantuotannon tulevaisuus näyttäisi huomattavasti synkemmältä

Keskusta

Kansanedustaja Mikko Savola (kesk.) painottaa, että keskusta on puolustanut maatalouden ja aluekehityksen rahoitusta maa– ja metsätalousvaliokunnan keskusteluissa EU:n maatalouspolitiikan tulevaisuudesta.

Hän toteaa, että samaan aikaan elvytystoimien kanssa päätettiin Euroopan unionin budjetista vuoteen 2027 saakka.

– Maatalouspoliittisissa väännöissä olemme onnistuneet. Ilman keskustaa suomalaisen ruuantuotannon tulevaisuus näyttäisi huomattavasti synkemmältä.

Savola painottaa, että maatalouden rahoitus tulee kasvamaan 6 prosenttia.

– Pottimme kasvaa kuudenneksi eniten vertailtaessa muihin jäsenvaltioihin, Savola toteaa tiedotteessaan.

Hän korostaa, että vielä viime syksynä Suomen saanto maatalouteen ja maaseudun kehittämiseen uhkasi leikkaantua voimakkaasti.

Savolan mukaan EU:n elpymispaketin hyödyt kansantaloudelle mitataan pitkällä aikavälillä. Hän painottaa, että Suomen talous on täysin riippuvainen viennin kehityksestä.

– Taloudelliset vaikutukset meille kotimaahan ovat sitä voimakkaammat, mitä nopeammin Suomen vientimarkkinat elpyvät. 

Kansanedustaja lisää, että Saksan ja Ruotsin elpyminen vaikuttaa erittäin positiivisesti Suomen vientiin, kauppataseeseen ja vaihtotaseeseen.

Hän korostaa, että varsinkin Saksan elpymiseen taas vaikuttaa se, mitä tapahtuu muualla Euroopassa.

– Paljon puhuttu nettomaksuosuutemme elpymispaketista on 30 vuodessa noin 3 miljardia euroa. Tavoitteellinen vientimme Eurooppaan samana aikana on 1200 miljardia. Maksettavat summat ovat suuria, mutta laajemmassa kuvassa se ei ole kohtuuton lisäpanos tärkeimmän vientiyhteistyömme ylläpitämisessä.

Savola painottaa, että seuraavaksi on vahvistettava huoltovarmuutta ja parannettava tuottajan asemaa ruokaketjussa.