Kaikkoselta huutia hallitukselle: "Myrkkyä yrittäjille"
Keskustan puheenjohtaja Antti Kaikkonen kritisoi tiukasti hallituksen päätöstä nostaa yleinen arvonlisäverokanta 24 prosentista 25,5 prosenttiin. Hallitus turvautui alv:n kiristämiseen kehysriihessä keväällä 2024, mutta uusi kanta astui voimaan syyskuun alusta alkaen.
Kaikkonen kertoi Suomen Yrittäjien alue- ja kuntavaalitentissä, että hän tavannut monia yrittäjiä, joiden kesä meni pilalle, kun he joutuivat rukkaamaan kassajärjestelmiään.
– Se on muuten Euroopan toiseksi korkein taso, vain Unkari on edellä. Ihan tämän tyyppisissä asioissa en haluaisi pyrkiä sinne Euroopan unionin huipulle, mutta sielläpä ollaan, Kaikkonen ryöpytti hallituspuolueita.
Hallitus päätti lisäksi nostaa alennettuja arvonlisäverokantoja 10 prosentista 14 prosenttiin vuoden 2025 alusta. Korotus koskee muun muassa kirjoja, lääkkeitä, liikunta- ja majoituspalveluita sekä urheilu-, kulttuuri- ja viihdetapahtumien lippuja.
– Onko se ihme, jos kasvua ei synny? Nämähän syövät ostovoimaa, ovat yrittäjille myrkkyä. Samoin kotitalousvähennys – aivan idioottimaisen huono päätös, Kaikkonen päivitteli.
Kotitalousvähennys laski vuoden alusta 1 600 euroon, ja kotitalous-, hoiva- ja hoitotyöstä saatu korotettu vähennys poistui. Lisäksi kotitalousvähennyksen omavastuuosuus nousi nykyisestä 100 eurosta 150 euroon.
Kaikkosen kanssa samoilla linjoilla kotitalousvähennyksestä oli SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman, jonka mielestä Suomessa ei ole koko 2000-luvun aikana nähty hallitusta, joka löisi pienyrittäjää samalla tavalla kuin Orpon–Purran-hallitus.
– Kaikkein pienimmät yrittäjät ovat tämän hallituksen laskun maksajia, se ei ole oikein.

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) selitti hallituksensa valintoja julkisen talouden ”katastrofaalisella tilalla”.
– Jouduimme joitakin veroja nostamaan. Tämä kotitalousvähennyksen heikentäminen oli paketissa mukana, koska halusimme suojella työn ja yrityksen varsinaista verottamista.
Oppositiopuolueiden verokritiikkiä Orpo piti ”täysin poskettomana”. Pääministerin mielestä SDP:n talousvaihtoehto vasta olisikin kylmää kyytiä yrittäjille.
Valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.) puolestaan kuvasi, kuinka hallitus pyrkii parantamaan kasvun edellytyksiä.
– Kasvu lähtee yksityiseltä sektorilta. Emme halua pumpata julkiselle puolelle lisää rahaa, ja luoda kasvua ja investointeja sitä kautta.