Kaikkonen varoittaa sote-politikoinnin seuraamuksista – ”Isoihin uudistuksiin on pystyttävä myös tulevaisuudessa”

Sote- ja maakuntauudistus

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen varoittaa sote-uudistuksen kaatamisen seuraamuksista.

Kaikkonen muistuttaa kannanotossaan, että uudistusta on yritetty tehdä jo yli kymmenen vuotta viiden-kuuden erivärisen hallituksen toimesta.

– Jos uudistus nyt, kun maali on lähempänä kuin kertaakaan aiemmin, kaatuisi, vastuun siitä kantaisivat yhdessä kaikki eduskuntapuolueet. Kärsijöiksi puolestaan joutuisivat palveluja tarvitsevat ihmiset, tässä tapauksessa yhteiskuntamme heikompiosaiset.

Kaikkonen kysyy, ollaanko puoleissa valmiita kantamaan vastuu tästä.

– Vai löytyykö sittenkin vastuullisia voimia, joilla kykyä asettaa Suomen etu kaiken muun edelle?

Kaikkonen korostaa, että sote- ja maakuntauudistus on isoin uudistus suomalaisten palveluihin ainakin vuosikymmeniin, jopa koskaan.

– Huolimatta siitä, että kyse on tasa-arvoisten palvelujen turvaamisesta, uudistuksen päälle heitellään valta- ja vaalipolitiikan varjoa. Eduskunnan perustuslakivaliokunnan lausuntoluonnoksen vuoto on tästä viimeisin – ja vakavin – osoitus.

Kaikkosen mielestä ollaan vaarallisilla vesillä, jos meneillään oleva puoluepoliittinen peli on suomalaisen kansanvaltaisen päätöksenteon tulevaisuuden tie.

– Sillä tiellä Suomelle tulee karhu vastaan ennemmin tai myöhemmin.

Kaikkonen arvioi launtaina STT:lle, ettei kokoomuksesta olisi Susanna Kosken jälkeen lipeämässä enää enempää kansanedustajia pois tukemasta sote-uudistusta.

Hallituksen enemmistö sote-kysymyksessä on Kosken ratkaisun jälkeen supistunut äärimmäisen niukaksi, mutta Kaikkonen uskoo enemmistön löytymiseen ratkaisevissa äänestyksissä.

– Oma eduskuntaryhmäni on yksituumaisesti tämän hankkeen takana ja kokoomuksenkin lipeämiset lienee nyt nähty. Ymmärtääkseni myös sinisiltä on yksimielinen tuki hankkeelle, joten kyllä siinä enemmistö on olemassa, Kaikkonen sanoi.

– Ja ei kai sitä toisaalta ole missään sanottu, että joka ikinen oppositioedustaja tätä vastaan äänestää. Itselläni on sellainen käsitys, että ainakin osa vielä harkitsee muita vaihtoehtoja. Kyllä oppositiossakin on edustajia, jotka ajattelevat, että tämä vuosien vatvominen riittää ja on päätöksenteon aika.

Kaikkosen mukaan ylikuumentuneessa sote-keskustelussa kaivattaisiin nyt jäitä hattuun.

– Annetaan nyt perustuslakivaliokunnan tehdä työnsä. Sen jälkeen voidaan taas arvioida seuraavia askelmerkkejä, Kaikkonen sanoo.

Kaikkonen ei näe, että sote-uudistus olisi vaarantunut esimerkiksi perustuslakivaliokunnan sote-lausunnon viipymisen tai hallituksen enemmistön vähittäisen supistuminen myötä.

– Kieltämättä viime viikkoina on ollut sivutuulta, mutta edellytykset hankkeen maaliin viemiseksi ovat edelleen olemassa.