Kaikkonen ojensi Orpon hallitusta: "Erittäin onnetonta"
Keskustan puheenjohtaja Antti Kaikkonen suomi hallitusta syksyn ensimmäisellä eduskunnan kyselytunnilla kotitalousvähennyksen roimasta heikennyksestä sekä yleisen arvonlisäverokannan nostamisesta jopa 25,5 prosenttiin. Keskustajohtajan mukaan päätökset jarruttavat Suomen talouden nousua.
Kaikkonen korosti, että poliittisten päättäjien on luotava olosuhteet, joissa yrittäjät voivat pärjätä. Kaikkosen mukaan keskustan tavoitteena on tuplata Suomen talouskasvu.
– Valitettavasti Suomessa kasvavat tällä hetkellä vain työttömyys, konkurssit ja kustannukset, oppositiojohtaja sivalsi Petteri Orpon hallitusta.
Kaikkonen tarjosikin hallitukselle erinäisiä kasvukeinoja, kuten investointien verokannustimen toteuttamista pienille ja keskisuurille yrityksille sekä veroporkkanan säätämistä kokeneille työntekijöille, jotka jatkavat työskentelyä yli alimman eläkeiän.
Pääministeri Orpon mukaan on aivan selvää, että talouskasvun luomiseksi on kehitettävä uusia keinoja. Hänen kertoi, että osa keskustan tarjoamista ideoista on jo hallituksella valmistelussa. Esimerkkinä Orpo mainitsi luvituksen nopeuttamisen.
Kaikkosen mielestä uudistuksissa pitäisi kuitenkin edetä hallituksen suunnitelmia nopeammin.
– Ehdotan, että kiristetään tahtia. Tehdään valmistelu jo tänä syksynä ja tehdään politiikkalinjauksia, jotta ne saadaan vaikuttamaan.
Lisäksi Kaikkonen kehotti hallitusta välttämään sellaisia päätöksiä, jotka hidastavat talouskasvua.
– Kotitalousvähennyksellä on saatu pieniä remontteja, hoivatyötä, siivouspalveluita ja samalla työtä monelle yrittäjälle. On erittäin onnetonta, että olette sitä leikkaamassa rajusti. Menetämme palveluita ja menetämme työpaikkoja. Voitteko harkita edes tämän onnettoman veropäätöksen perumista?
Orpon mukaan velkaantumisen kasvun taittaminen edellyttää myös kotitalousvähennyksen heikentämistä.
– Me arvioimme, että kun on saatava verotuottoja, niin teemme sen niin, että se haittaa kaikkein vähiten talouden kasvua ja työllisyyttä.
Keskustan Eeva Kallin mielestä hallituksen kasvutoimissa pitäisi olla huomattavasti enemmän kunnianhimoa.
– Viimeisen vuoden kuluessa jo lähes 3500 yritystä on ajautunut konkurssiin. Se on valtava määrä – itseasiassa enemmän kuin finanssikriisin aikaan.
Kalli ihmettelikin, miksi hallitus haluaa vaikeuttaa yritysten tilannetta korottamalla arvonlisäveroa ja heikentämällä kotitalousvähennystä.
Elinkeinoministeri Wille Rydmanin (ps.) mukaan hallitus tekee pitkän tähtäimen kasvutoimenpiteitä muun muassa panostuksilla tutkimukseen, kehitykseen ja innovointiin.
Esimerkkinä hallituksen hankkeista Rydman mainitsi muun muassa hallituksen työelämäuudistukset sekä suurten teollisten investointien verokannustimen.
SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman puolestaan haastoi hallitusta päätöksestä nostaa yksityislääkärikäyntien Kela-korvauksia.
Hallitus nosti yksityislääkärikäyntien Kela-korvausta 8 eurosta 30:een, jotta käyttö kasvaisi ja jonot lyhenisivät. Käynnit ovat kuitenkin kasvaneet vain 0,7 prosenttia.
– Hoitojonot eivät ole lyhentyneet, olette saaneet murskakritiikkiä. Ymmärrän, että nämä tahot, joille tämä raha ohjautuu, ovat teitä kovin lähellä, mutta eikö teidän kannattaisi kuunnella tätä kritiikkiä?
Lisäksi Lindtman hillosti sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juusoa (ps.) perusterveydenhuollon hoitotakuun pidentämistä.
– Ministeri Juuso, miksi on tärkeää, että hyvinvoivat ja varakkaat ihmiset pääsevät entistä nopeammin hoitoon samalla, kun te pidennätte hoitojonoja julkisissa terveyskeskuksissa,
Juuso kuitenkin vastasi, ettei ota kantaa Kela-korvauksiin, koska asia kuuluu toisen ministerin tontille.
Hoitojonon osalta Juuso sanoi, että sen pituudessa palataan noin vuoden takaiseen tilanteeseen, eikä ”miellä silloinkaan kovin suurta hätää ollut”.
Juuso alleviivasi, että tärkeintä on se, että hoitoonpääsyssä arvioidaan hoidon tarve jokaisen potilaan kohdalla erikseen.