Kääriäinen: Moitteet otettava vakavasti – harjoituksilla ei mennä sotilasliittoon
Ex-puolustusministeri Seppo Kääriäisen (kesk.) mielestä hallituksen on otettava vakavasti moitteet, jotka kohdistuvat kansainvälisiä sotilaallisia harjoituksia koskevaan tiedottamiseen. Samalla hän painottaa, että Suomi ei ole liittoutumassa sotilaallisesti.
Eduskunnassa on monta päivää jatkunut kohu amerikkalaisten maa-, meri-, ja ilmavoimien osastojen tulosta sotaharjoituksiin Suomeen. Kansanedustajat harmittelevat, että hekin ovat saaneet harjoituksista tietoa ensin median kautta.
Kääriäinen istuu eduskunnan ulkoasiain- ja puolustusvaliokunnissa. Hän johtaa myös kansanedustajista koostuvaa seurantaryhmää, joka osallistuu hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisen sekä puolustuspoliittisen selonteon valmisteluun. Edellisen on määrä valmistua ennen kesää, jälkimmäisen vuoden loppuun mennessä.
Kääriäinen painottaa, että eduskunnan on saatava ajoissa oikeaa tietoa taustoineen. Ulko-, turvallisuus- ja puolustuspoliittisen yhteisymmärryksen perustana on hänen mukaansa hyvä informointi ja taustojen seikkaperäinen selostaminen.
– Siten minimoidaan väärät tiedot, huhut, ennakkokäsitykset ja väärät tulkinnat. Informointi on osa viisasta ja hyvin hoidettua politiikkaa.
Hallituksen ja eduskunnan suhde turvallisuuspolitiikassa on Kääriäisen mukaan tärkeä ja herkkä, siihen kannattaa kiinnittää huomiota.
Julkisen kohinan pärskeiden keskellä Kääriäinen haluaa muistuttaa, mikä on puolustusvoimien perustehtävä, mihin kansainvälisillä harjoituksilla pyritään.
– Pelkistettynä niillä tähdätään yhteen asiaan: Suomen oman sotilaallisen suorituskyvyn pitämiseen ajan tasalla niin, että kykenemme kaikissa oloissa pitämään oman maamme koskemattomana.
– Harjoitukset testaavat suorituskykyä ja antavat vinkkejä, miten puolustusvoimia on syytä kehittää.
Kääriäisen mukaan kysymys on ennaltaehkäisystä kaikenlaisia vihollisuuksia vastaan.
– Harjoitukset tähtäävät myös sellaisen tärkeän signaalin antamiseen kaikkiin ilmansuuntiin, että Suomen aluetta maalla, merellä ja ilmassa ei käytetä ketään vastaan.
Kääriäinen sanoo, että tästä on kysymys.
– Ei tässä olla liittoutumista tekemässä. Suomi on sotilasliittoon kuulumaton maa.
Hän uskoo, että maan hallitus ja tasavallan presidentin johtama ulko- ja turvallisuuspoliittinen valiokunta ovat ottaneet huomioon kaikki näkökohdat, joita kansainvälisiin harjoituksiin sekä ulkomailla että Suomessa liittyy.
– Luotan siihen, että kaikki signaalit on pohdittu tarkkaan myös tässä kärjistyneessä tilanteessa, joka Euroopassa ja maailmassa valitettavasti vallitsee.
Tarkoitatko, että harjoituksista syntynyt kohina ja keskustelu ovat ylimitoitettuja?
– En halua niin sanoa, enkä leimata. Keskustelu kuuluu näihinkin asioihin ja on hyvä, että keskustellaan. Minusta Suomessa käydään normaaliksi luonnehdittavaa aktiivista turvallisuuspoliittista keskustelua.
Heijastuuko kohina myös valmisteilla oleviin selontekoihin?
– Jollakin tavalla keskustelu aina vaikuttaa. Viisas hallitus harkitsee, miten se ottaa keskustelun huomioon, varsinkin sen, mitä käydään eduskunnassa ja seurantaryhmässä. Se keskusteluhan on vasta alkamassa.
– Monipuolista ulkopoliittista keskustelua kyllä tarvitaan, Kääriäinen katsoo.
Hän sanoo seurantaryhmänsä jo odottavan, että hallitus rupeaa vähitellen tulemaan omine analyyseineen ja linjanvetoineen myös seurantaryhmän puheille.