Joko polttelee päästä ulkomaan matkoille? – Muista nämä, kun lähdet reissuun pitkien koronarajoitusten jälkeen

Matkailu

Koronarajoitukset alkavat pikkuhiljaa höllentyä ja monen suomalaisen mieliä kutkuttelee jo ajatus ulkomaan matkoille suuntaamisesta.

Kotimaan matkailu on edelleen turvallinen ja suositeltava vaihtoehto matkailuun, mutta yhä enenevässä määrin matkoja aletaan tehdä myös rajojen ulkopuolelle.

Vakuutusyhtiö LähiTapiolan tiedotteen mukaan jo 30 prosenttia kaikista matkavahinkoihin liittyvistä yhteydenotoista koskee ulkomaanmatkoja.

Yhtiön mukaan suomalaiset suuntaavat tällä hetkellä Eurooppaan. Perinteiset suosikkikohteet Espanja, Italia, Kreikka, Saksa, Ranska, Viro ja Pohjoismaat ovat suomalaisten kohdemaiden kärjessä.

– Ykköskohteet löytyvät tällä hetkellä Euroopasta, sillä näissä maissa esimerkiksi nopea hoitoon pääsy, kulkuyhteyksien toimivuus ja loman mutkattomuus voidaan nyt kokea paremmiksi kuin kaukomaissa, LähiTapiolan korvauspalveluiden asiantuntija Sari Laakso arvioi.

Vakuutusyhtiön mukaan perinteisesti sattuvia vahinkoja matkoilla ovat rikkoutuneet puhelimet, erilaiset tapaturmat sekä varkaudet. Korona ei ole muuttanut näitä matkavahinkoja käytännössä lainkaan.

Korona on tuonut matkailuun kuitenkin uuden tyyppisiä huolia. Päällimmäisenä matkustajilla on mielessä lienee terveysturvallisuus.

Matkustajilla kannattaakin olla molemmat koronarokotteet otettuina. Rokotustodistus on syytä pitää matkoilla mukana.

– Joissain maissa voi vielä olla maan koronatilanteen vuoksi haasteita hoidon saamisessa, jos matkatapaturma tai -sairaus pääsee yllättämään, Laakso sanoo.

Koronarokotteiden ja -todistusten lisäksi matkalle lähtijän kannattaa selvittää myös kunnolla kohdemaan vallitsevat koronarajoitukset. Ulkoministeriön sivuilta löytyvät jatkuvasti päivittyvät maakohtaiset tiedot.

Myös matkavakuutusturva kannattaa huolehtia kuntoon. Vakuutuksen kattavuus kannattaa selvittää oman vakuutusyhtiön kautta. Koronatilanne voi aiheuttaa eri maissa muutoksia siihen, vaaditaanko hoitoon pääsemiseksi voimassa olevat vakuutukset.

Matkailijan kannattaa aina varata myös mukaan tarvittavia lääkkeitä riittävästi. Varmuuden vuoksi kannattaa ottaa mukaan myös lääkkeiden reseptit.

Ulkoministeriön lisäksi ajankohtaista tietoa ulkomaille matkustamisesta löytyy myös THL:n verkkosivuilta.