Israelin ministerin kommentti tyrmistyttää – väitti kahden miljoonan ihmisen näännyttämistä nälkään "oikeutetuksi ja moraaliseksi"
Euroopan unioni, Ranska ja Iso-Britannia ovat tuominneet Israelin valtiovarainministerin Bezalel Smotrichin lausunnon Gazan alueella asuvien ihmisten nälkiinnyttämisestä. Asiasta kirjoittaa muun muassa Euractiv.
− Kukaan maailmassa ei anna meidän näännyttää nälkään kahta miljoonaa ihmistä, vaikka se voisi olla perusteltua ja moraalista panttivankien vapauttamiseksi, Smotrich sanoi aiemmin tällä viikolla.
− Tuomme humanitaarista apua, koska meillä ei ole vaihtoehtoja. Olemme tilanteessa, joka vaatii kansainvälistä legitimiteettiä tämän sodan käymiseen, hän jatkoi.
Smotrich on äärioikeistoa edustava poliitikko, joka on aiemminkin kritisoinut Gazan alueelle annettavaa humanitääristä apua siitä, että se auttaa aluetta hallitsevaa äärijärjestö Hamasia. Hän on vaatinut Gazaan Israelin sotilashallintoa ja israelilaisten siirtokuntien paluuta alueelle.
Smotrichin tuore lausunto herätti raivoa kansainvälisessä yhteisössä. Euroopan unioni muistutti, että siviilien tahallinen nälkiinnyttäminen on ”sotarikos”.
− Se osoittaa jälleen kerran, että hän halveksii kansainvälistä oikeutta ja ihmisyyden perusperiaatteita, EU sanoi lausunnossaan.
− Odotamme Israelin hallituksen ottavan yksiselitteisesti etäisyyttä ministeri Smotrichin sanoihin.
EU toisti myös vaatimuksensa Gazan sodan välittömästä tulitauosta.
Myös Ranska kritisoi Smotrichia ja ilmaisi ”syvän tyrmistyksensä” lausunnosta.
Ison-Britannian ulkoministeri David Lammy sanoi viestipalvelu X:ssä, ettei Smotrichin näkemykselle ole mitään perusteita ja kehotti Israelin hallitusta tuomitsemaan sen.
Gazan sota syttyi, kun Hamasin sotilaat hyökkäsivät Israeliin 7. lokakuuta 2023 ja surmasivat Israelin viranomaisten mukaan 1 198 ihmistä.
Hamas otti lisäksi panttivangiksi 251 ihmistä, joista 111 on edelleen vankina Gazassa. Israelin armeijan mukaan 39 panttivankia on kuollut.
Israelin kostohyökkäys on surmannut Gazan terveysministeriön mukaan ainakin 39 677 ihmistä.
Humanitaarinen tilanne piiritetyllä Palestiinan alueella on vakava, sillä lähes kaikki alueen 2,4 miljoonasta asukkaasta on joutunut pakenemaan kotiseudultaan ja kärsii ruokapulasta.