IS: Valtaosaa kansalaisista ei ehditä rokottaa kesään mennessä, kertoo THL:n ylilääkäri – Tavoite voi lykkääntyä jopa syksyyn

Koronakriisi

Toiveet kansan rokottamisesta kesään mennessä eivät toteudu, THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek sanoo Ilta-Sanomille.

Optimistinen tavoite karkaa erityisesti siksi, että koronarokotetta valmistavalla lääkeyhtiö AstraZenecalla on merkittäviä tuotanto-ongelmia.

Joukkorokotusten oli määrä alkaa Suomessa 8. helmikuuta, mutta aikataulu menee todennäköisesti uusiksi.

Nohynek varoittaa, että työikäinen ja perusterve suomalainen saattaa saada oman rokotteensa vasta loppukesästä tai syksyllä.

– Parhaassa tapauksessa ehkä kesällä voi päästä rokotetuksi. Tämä on toki hyvin paljon jossittelua, koska yritysten ilmoitukset tulevista rokotemääristä vaihtuvat viikoittain. Voi olla, että rokotukset jatkuvat pitkälle syksyyn.

Julkisuudessa on esitetty arvioita, joiden mukaan arki voisi palautua normaalimmaksi kesällä. Sakkaavat rokotetoimitukset eivät puhu tämän skenaarion puolesta.

Nohynek asettelee sanansa varovasti.

– Voisimme ehkä alkaa höllentää joitain rajoituksia, jos saamme rokotettua suurimpaan riskiryhmään kuuluvat ihmiset.

Tulevaisuus näyttää silti hyvin epävarmalta.

– Emme vielä tiedä, kauanko rokotteen suojateho säilyy, ja suojaako rokote uusilta mutatoituneilta viruskannoilta. Kolmas kysymys on, voiko rokotettu henkilö edelleen tartuttaa tautia. Jos voi, niin siinä tapauksessa joitakin suojatoimia täytyy ylläpitää enemmän.