IS: Leppä sallisi valkoposkihanhien suojametsästyksen – “Tässä on kyse elinkeinon suojelemisesta“

Valkoposkihanhet

Valkoposkihanhista on tehty tänä vuonna ennätysmäärä ilmoituksia.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) kertoo Ilta-Sanominen haastattelussa haluavansa sallia suojametsästyksen.

– Se on osoittautunut toimivaksi ratkaisuksi Ruotsissa ja Tankassa, hän toteaa.

Leppä luettelee, että hanhia vastaan on kokeiltu jo lasersäteitä, koiria, haukkapelottimia ja erilaisia ääniä, mutta niistä ei ole ollut vastaavaa hyötyä.

– Tarkoitus olisi ohjata hanhet pois sellaisilta reiteiltä, joiden varrella on ruokamaita. Kukaan ei halua lajia tuhota, vaan tässä on kyse elinkeinon suojelemisesta, hän kuittaa.

Kesäkuussa Leppä ja ympäristöministeri Krista Mikkonen (vihr.) asettivat ”hanhinyrkin” pohtimaan ratkaisuja.

Muuttomatkalla olevat hanhet syövät pelloilta heinät, jotka on tarkoitettu tuotantoeläimille. Hanhityöryhmän tuloksia odotetaan jo tämän kuun loppuun mennessä.

Haastattelussa Leppä kommentoi myös keskustan tilaa.

Hän ei usko, että menestys on kiinni yhdestä ihmisestä. Lepän mukaan puolueen pohja on kunnossa ja tavoitteet päteviä, mutta viesti ei saavuta yleisöä.

– Nyt tarvitaan uutta vaihdetta silmään, hän arvelee.

– Tämä maa tarvitsee koko maata kehittävän puolueen. Mikä muu se voisi edes olla? Keskusta on edelleen Suomen kannalta tarpeellinen, Leppä summaa.

Hänen mukaansa nykyinen hallitusohjelma on hyvä ja sitä toteuttamalla keskusta voi osoittaa merkittävyytensä.

Leppä uskoo, että moni äänestäjä pohtii, kannattiko keskustan lähteä hallitukseen eduskuntavaalitappion jälkeen. Keskustalla on hallituksessa maa- ja metsätalousministerin lisäksi valtiovarainministeri ja elinkeinoministeri.

– Meillä on todella merkittävä rooli siinä, että saadaan Suomessa talouden pyörät jälleen pyörimään. Tämä on tätä Suomen uudelleenkäynnistämistä, Leppä sanoo