IS: Eero Heinäluomasta hallitus nilkuttaa uhkaavasti – "Epätervettä", "nöyryyttävää"

Politikka

Europarlamentaarikko Eero Heinäluoma (sd.) suomii hallituksen päättämättömyyttä ja eripuraisuutta Ilta-Sanomien haastattelussa.

– Katson sitä vähän kauhulla. Kyllä tämä riitojen määrä on yllättänyt kaiken ymmärryksen.

Konkarin mukaan uhkavaatimusten esittäminen ei ole kovin viisasta politiikkaa. Heinäluoma ei kuitenkaan halua nimetä syypäitä.

– Ainahan monipuoluehallituksessa on vaikeaa ja tulee tahtojen yhteentörmäyksiä. Mutta se, että ryhdytään puhumaan siitä, että me lähdemme hallituksesta, jos ei tehdä näin ja näin, on epätervettä.

Heinäluoma vertaa asetelmaa avioliittoon.

– Ei se toimi, jos ilmoitat, että jos ei tehdä näin, minä kerään tavarani ja laitetaan pöytähopeat jatkoon. Se on nöyryyttävää muiden kannalta. Nyt tätä on tehty jo aika monta kertaa, ensin keväällä, sitten budjettiriihen yhteydessä ja nyt kolmannen kerran.

SDP-vaikuttaja katsookin, että hallitus on ajautunut itsensä toteuttavaan ennusteeseen, jossa ilmapiiri heikkenee ja keskinäinen luottamus rapautuu.

Heinäluoman mukaan Suomi on kroonisesti myöhässä EU-päätöksenteossa.

– Tämä ongelma on ollut olemassa jo useamman hallituksen aikana. Kun asiat ovat vaikeita ja laaja-alaisia, niin päätöksentekoa mielellään lykätään jotta saadaan lisää informaatiota.

Heinäluomasta poliitikkojen tulisi ottaa itseään niskasta kiinni ja miettiä, mikä on Suomen iso linja. Nyt päättäjät jäävät liiaksi odottelemaan, että virkamiehet tuovat heidän eteensä valmiiksi pureskellun kannan.

EU:ssa on Heinäluoman mukaan paljon ymmärrystä esimerkiksi mahdollisimman suurelle budjetille ja mittavalle yhteiselle rahankäytölle.

– Täällä enemmistö ei pidä tulonsiirtoja eurooppalaisessa laajuudessa ongelmana. Itse en kannata mitään tulonsiirtounionia. Näen että sellainen riski on olemassa. Suomen on uskallettava puhua rohkeasti oman kantansa puolesta.