Irtioton nykyisestä suosituksesta ottanut Lintilä STT:lle: ”Onhan tämä absurdia, että avataan koulut ja ravintolat, mutta ihmisiä ei päästettäisi mökkeilemään”

Lintilä kertoo viikonloppuna käyneensä Pohjanmaalla, jossa mökeiltä palaili enemmän porukkaa kuin juhannuksena.
Matkailu

Matkailusta vastaava elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) sanoo STT:lle, että hänen näkemyksensä mukaan nykyinen suositus kotimaan matkailun välttämisestä ei vastaa tätä hetkeä.

Lintilän mielestä Suomessa matkailu sekä mökkeily ovat erittäin hyviä vaihtoehtoja.

Hän toivoo, että hallitus mahdollisimman pikaisesti päivittää kotimaan matkailua koskevat suositukset. Lintilä odottaa, että uusi suositus tulee jo tällä viikolla.

– Onhan tämä tilanne pikkuisen absurdi, että ensin on avattu koulut, ravintolat ja sallitaan tilaisuudet, jossa on maksimissaan 500 henkeä, mutta sitten ei päästettäisi ihmisiä mökkeilemään.

Kotimaan matkailun tilanne on aiheuttanut hämmennystä, kun Lintilä sanoi eilen Twitterissä, että ottaa matkailusta vastaavana ministerinä ”pikkuisen irtioton ja kannustaa kotimaan matkailuun”.

Valtioneuvoston sivuilla kuitenkin lukee edelleen, että kaikkea tarpeetonta matkustamista, kuten vapaa-ajan matkustamista, on hyvä välttää edelleen myös kotimaassa.

Lintilä ei osaa sanoa ajankohtaa, jolloin nykyinen suositus kotimaan matkailun välttämisestä on vanhentunut.

– Sitä mukaa, kun tätä tilannetta on avattu. Ensimmäinen rajoitusten avaus oli tietenkin Uudenmaan matkustuskiellon päättäminen, sen jälkeen koulujen avaaminen ja ravintolat ja suuret tilaisuudet 500 henkeen asti. En näe mitään perusteta sille, etteikö kotimaassa voisi silloin matkustaa, Lintilä sanoo.

Kun Uudenmaan sulku purettiin, pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi, että nyt ei ole aika lähteä mökille.

Milloin on nyt sitten muuttunut se, että mökeille voi taas mennä?

– Olin esimerkiksi viime viikonloppuna käymässä Pohjanmaalla, kun oli pitkä viikonloppu. Kun tulimme Kuruntietä, siellä oli enemmän autoja kuin juhannuksena on liikkeellä palaamassa mökiltä, eli kyllä ihmiset itse ovat ottaneet sen käyttöön.

Näkemyksenne mukaan tämä nykyinen suositus on vanhentunut. Minkä takia uutta suositusta ei vielä ole?

– Ei sellaista ole kukaan pyytänyt.

Lintilä arvelee, että suositus välttää kotimaan matkailua on jäänyt valtioneuvoston sivuille pääministerin sanomisista Uudenmaan rajoituksen purkamisen yhteydessä.


Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila sanoi tämän aamun tiedotustilaisuudessa, että hallitus on vahvasti suositellut, että myöskään kotimaan matkailua ei harrastettaisi, ja hallituksen on erikseen linjattava kysymyksestä.

Työ- ja elinkeinoministeriö puolestaan kertoo Twitterissä, että kesän vapaa-ajan matkailun suositukset ovat parhaillaan valmistelussa. Lintilä ei avaa suositusten mahdollista sisältöä sen tarkemmin.