Inflaatio syöksähti ennätysvauhtiin huhtikuussa – taustalla polttoaineiden hintakuoppa viime kevään koronakurimuksessa

Suomen 2,1 prosentin inflaatiotahti oli muuta euroaluetta nopeampi.
Talous

Kuluttajahinnat nousivat huhtikuussa 2,1 prosenttia verrattuna viime vuoden huhtikuuhun, kertoo Tilastokeskus. Maaliskuussa nousutahti oli 1,3 prosenttia.

Taustalla vaikutti erityisesti polttoaineiden hintojen voimakas lasku viime keväänä. Polttoaineiden hintojen nousu viime huhtikuusta tämän vuoden huhtikuuhun oli huomattavasti suurempi kuin maaliskuusta maaliskuuhun.

Kuluttajahintoja nostivat vuoden takaiseen verrattuna myös pitkien junamatkojen ja savukkeiden kallistuminen. Nousua jarruttivat asuntolainojen ja kulutusluottojen keskikorkojen, laivalla tehtävien reittimatkojen, ravintoloissa tarjoiltavan oluen ja televisioiden halpeneminen.

Huhtikuun nousu on korkein kuluttajahintojen vuosimuutos sitten vuoden 2015, joka on Tilastokeskuksen kuluttajahintaindeksin viitevuosi.

Euroalueella kuluttajahintaindeksi nousi ennakkotietojen mukaan 1,6 prosenttia huhtikuussa. Tässä indeksissä ei ole mukana kaikkia niitä tuotteita ja palveluita jotka sisältyvät Tilastokeskuksen kuluttajahintaindeksiin. Suomen inflaatio oli tämän indeksin mukaan laskettuna 2,2 prosenttia.

Pellervon taloustutkimuksen ennustepäällikkö Janne Huovari totesi, että Suomen inflaatiovauhti oli nopeampaa kuin euroalueella keskimäärin.

–  Pohjainflaatio, josta on poistettu energian ja ruuan hinnat nousi Suomessa huhtikuussa selvästi enemmän kuin euroalueella keskimäärin. Euroalueella hintoja painoi uudelleen monessa maassa keväällä pahentunut tautitilanne, Huovari kirjoitti Twitterissä.

Suomen ja euroalueen inflaatio ovat tuntuvasti hitaampia kuin Yhdysvalloissa, jossa tällä viikolla kerrottiin inflaation kirmanneen kovinta tahtia sitten vuoden 2010. Kuluttajahinnat nousivat huhtikuussa 4,2 prosenttia verrattuna vuoden takaiseen.

Myös Yhdysvalloissa vaikutti koronan aiheuttama hintojen lasku viime keväänä.

–  Yhdysvalloissa inflaation kiihtyminen oli selvästi nopeampaa, koska raakaöljyn hinta näkyy kuluttajahinnoissa voimakkaammin, Huovari kirjoitti.