Iltalehti: Lyhyempi työaika kutkuttaa osaa hallituspuolueista

Työelämä

Iltalehden kyselystä selviää, että hallituksesta löytyy tukea lyhennetylle työviikolle.

SDP, vasemmistoliitto ja vihreät kannattavat työajan lyhennystä. Keskusta ei ota siihen suoraan kantaa, ja RKP ei laajaa lyhennystä kannata.

Kokoomus, perussuomalaiset ja liike nyt eivät innostu uudistuksesta.

Kristillisdemokraatit lämpenisivät ajatukselle vain, jos paikallista sopimista laajennettaisiin ja lyhennyksestä sovittaisiin paikallisesti.

Tiistaina uutisoidun tutkimuksen mukaan Islannissa järjestetty laaja kokeilu lyhennetystä työviikosta oli valtava menestys.

Nelivuotisessa kokeilussa työntekijöiden hyvinvointi parani tutkimuksen mukaan dramaattisesti, ja työn tuottavuus pysyi vähintään samalla tasolla kuin ennenkin.

Työntekijöiden palkat pysyivät ennallaan.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Anderssonin mielestä Suomessa pitäisi tehdä samanlainen kokeilu kuin Islannissa. Anderssonin mukaan puolue kannattaa työajan lyhennystä ”yleisestikin”.

Puoluejohtajan mukaan vasemmistoliitto nosti asian pöydälle jo hallitusneuvotteluissa, mutta silloin ehdotus ei saanut muilta tukea.

Lomailevaa SDP:n puheenjohtajaa Sanna Marinia tuuraavaa varapuheenjohtaja Niina Malm sanoo, että työajan lyhentäminen on demareille pitkän aikavälin tavoite.

Vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo puolestaan uskoo, että lyhyempi työviikko voisi auttaa ihmisiä jaksamaan työelämässä pidempään.

Ohisalo kuitenkin korostaa, että työajan lyhentäminen pitäisi toteuttaa ensin selvitysten ja kokeilujen kautta.

Annika Saarikkoa puheenjohtajana sijaistava Markus Lohi näkee, että työajasta on hyvä voida sopia työntekijän ja työnantajan välillä joustavasti.

– Keskusta haluaa kehittää työelämää suuntaan, jossa huomioidaan paitsi työn tuottavuus, myös perheiden tarpeet, ihmisten hyvinvointi sekä mahdollisuudet sopia asioista paikallisesti.