Ilmavoimat: Suomen kautta koukannut venäläinen rahtikone lensi hyväksytyn suunnitelman mukaisesti

Venäjä

Viime lauantaina Suomen yli lentänyt venäläinen rahtikone kulki hyväksytyn lentosuunnitelman mukaisella reitillään, Ilmavoimat kertoi tiedotteessa.

Ilmavoimien mukaan siviililentoyhtiöiden koneisiin, jotka lentävät hyväksyttyjen suunnitelmien mukaisesti, ei normaalisti reagoida tunnistuskoneilla. Lauantaina kyse oli siviililentoyhtiö AirBridgeCargo Airlinesin operoima lento, tiedotteessa sanottiin.

Ilmavoimien esikuntapäällikkö, prikaatikenraali Juha-Pekka Keränen vahvisti Keskisuomalaiselle, että Ilmavoimien Hornet-hävittäjät eivät tehneet lauantaina tunnistuslentoa venäläisen siviilirahtikoneen lennon vuoksi.

–  Emme tehneet tunnistuslentoa, koska tilanne ei ollut uhkaava. Meillä ei ollut epäilyä, että maanpuolustus tai joku valtakunnan kohde olisi ollut uhattuna, Keränen sanoi Keskisuomalaiselle.

Lentokone oli lauantaina matkalla Moskovasta Saksan Leipzigiin, kun se teki jostain syystä pitkän mutkan Suomen kautta. Tapaus on herättänyt Suomessa keskustelua lennon tarkoitusperistä.

Tiedotteessaan Ilmavoimat toteaa, ettei Puolustusvoimat spekuloi siviililentoyhtiöiden tai niiden lentoreittien tarkoitusperiä.

–  Laitoimme julkisen tiedotteen turhien spekulointien välttämiseksi. Onhan Suomen yli lentävää liikennettä paljon ja lentojen reititykset ovat tiedossa, Keränen puolestaan sanoi Keskisuomalaiselle.