Ilmastoasiantuntija MT:ssä: "Ilmasto hyötyy metsiemme nykyisestä käytöstä. Suomi voisi viedä hyvän metsänhoidon osaamista maailmalle"

Ilmastonmuutos

Ilmatieteen laitoksen entinen pääjohtaja, Maailman ilmatieteen järjestön WMO:n pääsihteeri Petteri Taalas vakuuttaa, että tämän päivän suomalainen metsänhoito on kestävällä pohjalla ja kasvatettava puusto sitoo hiiltä riittävän nopeasti.

Taalaksen mukaan keskustelussa metsien käytöstä ja ilmastonmuutoksen torjunnasta unohtuu keskeinen seikka eli aikajänne.

– Ilmakehän kannalta on se ja sama, poistammeko hiiltä 20:n vai sadan vuoden aikajänteellä. Tärkeintä on, että sitä poistetaan, hän huomauttaa Maaseudun Tulevaisuuden haastattelussa.

Asiantuntijan mielestä suurin haaste metsänielun vähenemisessä ovat trooppiset metsät, jotka eivät palaudu.

 – Tilanne on erilainen Suomessa, jossa uutta metsää istutetaan heti hakatun tilalle ja hiili sitoutuu takaisin uuteen puustoon 50–100 vuodessa, Taalas muistuttaa.

Metsien käytöstä käytävään keskusteluun sekoittuu paljon poliittisia valintoja ja arvokysymyksiä.

Petteri Taalaksen mielestä Suomen metsäteollisuuden kilpailukyky ja hyvinvointia ylläpitävä vaikutus painavat vaakakupissa paljon.

– Asiaa voi ajatella siltäkin kantilta, että jos Suomi ei tuottaisi puutuotteita maailmalle, ne tuotettaisiin maissa, joissa metsiä ei hoideta kestävästi. Suomi voisi viedä hyvän metsänhoidon osaamista maailmalle, hän rohkaisee.

Taalas huomauttaa, että Suomi on edennyt ilmastonmuutoksen torjunnassa hyvin kasvattamalla bioenergian osuutta ja rakentamalla ydinvoimaa.

Potentiaalia hän näkee liikenteen sähköistämisessä ja pientalojen lämmittämisessä maalämmöllä.

Raamit päästöjen vähentämiseksi pitää ilmastogurun mukaan luoda nimenomaan valtion tasolla.

Lentämisen ja naudanlihan syömisen syyllistäminen eivät ole avainasemassa.

– Tätä ei yksittäisten perheenäitien murehtimisella ratkaista, Petteri Taalas painottaa.