Ilkka ja Pohjalainen yhdistymässä – yt-neuvotteluissa vaakalaudalla 37 työpaikkaa

Media

Ilkka-Yhtymä suunnittelee kahden päivälehtensä yhdistämistä. Seinäjoella ilmestyvä Ilkka ja Vaasassa ilmestyvä Pohjalainen muutettaisiin yhdeksi mediabrändiksi.

Yhtiö aloittaa samalla yt-neuvottelut, jotka voivat johtaa enintään 37 henkilön vähentämiseen.

Ilkka-Yhtymän toimitusjohtaja Olli Pirhonen kertoi, että päätöstä yhdistyneen lehden nimestä ei ole vielä tehty. Myös aikataulu on vielä auki.

– Nyt ollaan vasta suunnitteluvaiheessa, nämä asiat ratkaistaan myöhemmin, Pirhonen sanoi.

Lehtien yhdistämisellä pyritään Pirhosen mukaan vastaamaan entistä paremmin mediakulutuksen ja toimintaympäristön muutokseen.

Pirhosen mukaan tavoite on turvata kannattava liiketoiminta myös tulevaisuudessa.

Kahden lehden levikkikehitys on ollut samanlainen kuin muillakin sanomalehdillä eli laskeva.

– Valitettavasti kehitys on ollut miinusmerkkinen, mutta olemme pärjänneet ihan kohtuudella sielläkin.

Kahden lehden levikissä ei Pirhosen mukaan ole ollut kovin suurta päällekkäisyyttä tähän asti.

Aloitettavat yt-neuvottelut koskevat I-printin ja I-Median koko henkilöstöä, pois lukien digikehitys, liiketoiminnan kehitys ja tuki, markkinointi, tutkimuspalvelut ja kuluttajamyynti sekä I-printin arkki- ja erikoispainoa.

Tytäryhtiöt somessa.com sekä Myynninmaailma ovat myös yt-neuvottelujen ulkopuolella.

Pirhonen ei kertonut yt-neuvottelujen piirissä olevien henkilöiden määrää mutta totesi, että neuvottelut koskee muun muassa rotaatiopainoa, toimittajia, asiakaspalvelua ja myyntiä.

Pohjalaisen pääluottamusmies Jukka Porola kuvasi toimituksen mielialoja tyrmistyneiksi, vaikka spekulaatiot lehtien yhdistämisestä ovat olleet esillä kauan.

– Se että se tuli näin nopeasti ja näin rajuna, se vähän yllätti. On siitä kyllä puhuttu 1990-luvulta asti, Porola sanoi.

Ilkan ja Pohjalaisen toimitukset on yhdistetty jo aiemmin.

Lukijoiden reaktioita ei ole vielä ehditty tutkailla, mutta Porola arveli, että yhdistetylle lehdelle pitää keksiä kokonaan uusi nimi.

– Jos yhteisellä brändillä mennään, niin vaasalaisten lukijoiden kannalta se ei voi olla Ilkka. Täysin uusi nimi pitää tälle tuotteelle keksiä, Porola sanoi.

Ilkan ja Pohjalaisen yhteenlaskettu kokonaislevikki oli viime vuonna 56 171, josta Pohjalaisen osuus oli vajaat 17 000. Lehtien kokonaistavoittavuus on 260 000.

Pohjalainen perustettiin vuonna 1903 ja ilmestyi aluksi nimellä Vaasa. Se oli vuodesta 1918 kokoomuksen äänenkannattaja mutta julistautui sitoutumattomaksi vuonna 1991.

Vuodesta 1906 ilmestynyt Ilkka on kahdesta lehdestä levikiltään suurempi. Sen perustaja ja pitkäaikainen päätoimittaja oli keskustaa edeltäneen maalaisliiton pääideologina pidetty Santeri Alkio.

Lehti ilmestyi aluksi aikanaan Vaasassa, mutta siirtyi vuonna 1962 Seinäjoelle.

Ilkan päätoimittajana pitkään vaikuttanut Kari Hokkanen kirjoitti Ilkan 110-vuotisjuhlien yhteydessä, että siirtyminen oli ainoa oikea päätös ja Ilkka loi muutollaan Etelä-Pohjanmaan oman maakuntaidentiteetin.

– Ilkka on ainoa sanomalehti, joka kykeni selättämään ns. kakkoslehtikierteen ja ponnistautumaan ykköslehdeksi. Sen teki mahdolliseksi päätös muuttaa ilmestymispaikaksi Seinäjoki, Hokkanen kirjoitti Seinäjoen Sanomissa vuonna 2016.

Ilkka-Yhtymä osti Pohjalaisen vuonna 1992.