Ikääntyneiden koronaviruskuolemat ovat vähentyneet viime kuukausina

Noin 1,76 miljoonaa suomalaista saanut koronavirusrokotteen ensimmäisen annoksen
Koronavirus

Koronavirukseen liittyvien kuolemien lukumäärä on joulukuun 2020 jälkeen puolittunut yli 90-vuotiailla, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Kuolemien lukumäärää tarkasteltiin neljän viikon jaksoilla.

–  Muutoksen syynä saattaa vielä olla satunnaisvaihtelu. Jos kuitenkin positiivisen testituloksen saaneiden kuolleisuuden lasku jatkuu, voi tätä selittää rokotteen tuoma parempi suoja vakavaa tautia vastaan, kertoo THL:n vanhempi tutkija Petteri Hovi.

Positiivisen koronavirustestituloksen saaneiden kuolleisuus oli yli 90-vuotiaiden ikäryhmässä 33 prosenttia vuodenvaihteessa ja helmi-maaliskuussa 17 prosenttia. 80–89-vuotiaiden ikäryhmässä positiivisen testituloksen saaneista menehtyi vuodenvaihteessa 24 prosenttia ja helmi-maaliskuussa 19 prosenttia.

Koronavirustautiin liittyvällä kuolemalla tarkoitetaan tässä kuolemaa, joka on tapahtunut 30 vuorokauden sisällä positiivisen koronatestituloksen saamisesta.

THL kertoo, että noin 1,76 miljoonaa suomalaista on saanut koronavirusrokotteen ensimmäisen annoksen. Määrä on kasvanut eilisestä yli 41  000:lla. Toisen annoksen on saanut lähes 178  000 ihmistä, ja määrä on kasvanut eilisestä yli 7  600:lla.

Rokotuskattavuus on nyt ensimmäisen annoksen osalta 31,6 prosenttia ja toisen annoksen osalta 3,2 prosenttia.

THL kertoi myös, että Suomessa vahvistettiin keskiviikkona kaksi uutta koronavirukseen liittyvää kuolemaa.

Keskiviikkona sairaalahoidossa oli 130 potilasta, joista 24 tehohoidossa. Sairaalahoidossa oli kaksi ihmistä enemmän kuin tiistaina. Tehohoidossa oli viisi potilasta vähemmän kuin tiistaina.

THL:n mukaan keskiviikkona Suomessa raportoitiin 269 uutta koronavirustartuntaa. Kahden viime viikon aikana tartuntoja on todettu 2  980, ja se on 1  492 vähemmän kuin edeltävien kahden viikon aikana.

Koronaviruksen ilmaantuvuusluku 100  000:ta asukasta kohti koko maassa on keskiviikkona 53,8. Korkein ilmaantuvuusluku on Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirin alueella, jossa ilmaantuvuusluku on 95,9. Toiseksi korkein ilmaantuvuusluku on Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella, 87,2.

Matalin ilmaantuvuusluku on Keski-Pohjanmaalla, jossa se on 1,3.