Ihmiskunta elää riskivyöhykkeellä – Ikäviä ympäristöpäätöksiä tehtaillaan koko ajan
Suomessa on tehtailtu ympäristön kannalta ikäviä ennätyksiä kiivaana käyneestä ympäristökeskustelusta huolimatta.
Esimerkiksi Finavia ja Finnair ovat kertoneet tänä vuonna matkustajamäärien kasvusta.
Helsingissä kauppakeskus Triplan avajaisissa pikamuotiliikkeet tekivät lokakuussa myyntiennätyksiä. Myös suomalaisten lihankulutus on ollut kasvussa jo vuosia.
– Vaikka ihmiset tietävät että ympäristö- ja kestävyystekijät vaatisivat kulutuksen maltillistamista, niin silti on vaikea muuttaa tapoja.
ympäristötutkija Panu Pihkala
Helsingin yliopiston ympäristötutkija Panu Pihkalan mukaan ongelmia aiheuttaa muun muassa se, että osalla ihmisistä kulutustottumukset ovat syvälle iskostuneita.
– Vaikka ihmiset tietävät että ympäristö- ja kestävyystekijät vaatisivat kulutuksen maltillistamista, niin silti on vaikea muuttaa tapoja, Pihkala toteaa STT:lle.
Aalto-yliopiston vastuullisen liiketoiminnan professori Minna Halme puolestaan arvioi, että osa ihmisistä ei yksinkertaisesti osaa nähdä omaa toimintaansa osana ongelmaa.
– Huolimatta siitä, että esimerkiksi pikamuodin haitoista puhutaan, niin kaikki ihmiset eivät koe sen koskevan itseään tai ota sitä vakavasti.
Pihkalan mukaan osa ihmisistä voi myös olla haluttomia muuttamaan tapojaan tai jopa pyrkiä muutosvastarintaan.
Halmeen mukaan muotiteollisuudessa todellinen muutos vaatisi sekä kulutuskäyttäytymisen että tuotannon muutosta. Myös isojen pikamuotiketjujen tulisi muuttaa dramaattisesti toimintaansa.
– Tätä tukemaan täytyy syntyä lainsäädäntöä ja taloudellisia ohjauskeinoja, jotka erilaisten maksujen, verojen ja kierrätysvelvoitteiden kautta muuttavat tätä kuvaa.
Lisäksi luonnonresurssien hintojen on noustava. Tämän Halme uskoo väistämättä hiljalleen tapahtuvan, koska lähes kaikki mahdollinen viljelyala on jo käytössä ja vesi vähenee koko ajan.
Suomalaisten lihankulutuksen Pellervon taloustutkimus on arvioinut kääntyvän laskuun tänä vuonna.
Myös Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Juha-Matti Katajajuuri uskoo, että lihankulutus saattaa hiljalleen vähentyä, mutta dramaattisesti se tuskin tulee nopeasti putoamaan. Yksi syy tähän on hänen mukaansa arkielämässä ja hinnoissa.
Katajajuuren mukaan ruokaketjun, -järjestelmän ja ruoan kulutuksen päästöjä on kuitenkin mahdollista vähentää, vaikkei lihankulutus vähenisikään.
– Esimerkiksi yhdellä lihatalolla on tavoitteena hiilineutraali ruokaketju. Tavoitteet ovat jo niin radikaalilla tasolla, että jos ne edes osittain toteutuvat, niin lihatuotteiden ympäristökuorma saattaa merkittävästi tulevaisuudessa pudota.
Professori Halmeen mukaan ihmiskunta käy parhaillaan kilpajuoksua ajan kanssa siitä, miten maapallo pystytään pitämään elinkelpoisena.
– Koko ajan ollaan aikamoisella riskivyöhykkeellä. Selvää on, että nykysysteemi tulee muuttumaan.
Halmeen mukaan kysymys onkin lähinnä siitä, tapahtuuko muutos hallitusti vai tuleeko eteen romahdus.
Ympäristötutkija Pihkala peräänkuuluttaa viisasta keskustelua ympäristöasioista ja toivoo, että ihmisillä olisi kykyä nähdä uhkien keskellä myös mahdollisuuksia.
– Kohtalaisen lyhyessä ajassa on tapahtunut paljon hyviäkin muutoksia. Samaan aikaan on totta myös se, että meillä on uhkakuvia ja vaarallisia kehityskuluja, joita ei oteta tarpeeksi vakavasti.