Ihmiset tarttuivat ämpäreihin ja suuntasivat marjatiloille

Marjat

Marjojen sadoista on tulossa Pro Agrian arvion mukaan hyviä tai vähintään keskimääräisiä.

Mustaherukan sadon odotetaan olevan keskimääräinen ja punaherukan tavanomaista parempi. Säiden ansiosta marjat ovat sekä makeita että suuria. Vadelman sadot ovat odotettua paremmat, joskin heinäkuiset sateet ovat olleet kasville haasteellisia. Mustikoiden sadosta ennustetaan puolestaan keskimääräistä.

Myös kesä- ja syysomenien satoennusteet ovat hyviä.

Koronan aiheuttamat rajojen sulkemiset osuivat kovaa erityisesti puutarhatiloille, joissa kausityöntekijöiden rooli sadonkorjuussa on merkittävässä roolissa. Tilanteesta selvittiin kuitenkin Pro Agrian palvelukehityksen ja kasvintuotannon johtavan asiantuntijan Sari Peltosen mukaan yllättävän hyvin.

–  Toki yrittäjät ovat joutuneet tässä tilanteessa venymään ja käyttämään luovuutta asioiden ratkaisemiseksi. Tilannetta on helpottanut se, että erityisesti suoramyyntitiloilla kuluttajat ovat olleet aktiivisesti liikenteessä. Aika paljon on ollut itsepoimintaa, jota tilat ja yrittäjät ovat tarjonneet tavallista enemmän, Peltonen sanoo.

Itsepoiminnan suosiosta huolimatta marjoja on jonkin verran päässyt Peltosen mukaan pilaantumaan, mutta koska satokausi on vielä kesken, tarkkoja lukuja ei ole vielä saatavilla. Pilaantumiseen vaikuttivat myös heinäkuun runsaat sateet.