Apua kavalaan kansantautiin – Aalto-yliopistossa kehitetty uusi sovellus huomaa hengityskatkokset

Sairaudet

Uniapnea on kansantauti, jonka oireita ovat unenaikaiset hengityskatkokset. Siitä kärsii tutkimusten mukaan jopa kymmenen prosenttia väestöstä, mutta vain yksi kymmenestä diagnosoidaan.

Uniapnean diagnosointi vaatii monikanavamittauksen, jonka tekeminen on työlästä ja kallista.

Aalto-yliopistoN opiskelijat ovat kehittäneet ApneaTracker-sovelluksen, joka seuraa käyttäjän kuorsausta ja nukkumisasentoa älypuhelimella ja kellon antureilla.

Sovellus huomaa unenaikaiset hengityskatkokset ja osaa esimerkiksi hälyttää nukkujan vaihtamaan hengityksen kannalta parempaan asentoon.

Sovelluksen avulla voi matalalla kynnyksellä tutkia omaa kuorsaamistaan, kuorsaamisen katkoja ja nukkumista kotona myös silloin, jos ei ole mahdollisuutta varsinaisiin lääketieteellisiin unitutkimuksiin, sovellusta kehittämässä ollut opiskelija Joni Gardemeister toteaa.

Aamulla sovellus antaa kuvan kuorsauksen ja hengityskatkojen määrästä eri asennoissa. Sovelluksen kokeiluversio löytyy jo Android-puhelimien sovelluskaupasta ja sitä kehitetään parhaillaan.

Hoitamaton uniapnea on vakava terveysriski.

Uniapnea lisää verenpainetaudin ja neurologisten tautien riskiä. Huono unenlaatu aiheuttaa väsymystä ja nostaa onnettomuusriskiä.

Tutkimustyötä vetänyt unilääketieteen asiantuntija ja neurofysiologian dosentti Tapani Salmi kertoo, että uniapnea on yleisintä keski-iän ylittäneillä ja ylipaino on merkittävä riskitekijä.

Kehittäjät painottavat, että ApneaTracker ei ole lääketieteellinen laite vaan terveyttä, unta ja hyvinvointia edistävä sovellus.