HS-gallup: Muutokset pieniä, SDP vahvisti hivenen johtoasemaansa – Keskustan kannatus 14,3 prosenttia

Toivoa noususta on. Minulla oli soppatykki Juuassa, ja kaksisataa annosta meni, keskustan kansanedustaja Eero Reijonen sanoo Helsingin Sanomille.
Eduskuntavaalit

Helsingin Sanomien tuoreen mielipidemittauksen mukaan SDP vahvisti etumatkaansa hivenen keskustaan ja kokoomukseen nähden.

Keskustan kannatus laski edellisestä Helsingin Sanomien helmikuun mittauksen 14,7 prosentista 14,3 prosenttiin.

SDP saisi nyt 21 prosentin ja kokoomus 18,1 prosentin äänisaaliin. Demareiden kannatus nousi 0,2 prosenttiyksikköä ja kokoomuksen putosi puoli prosenttiyksikköä helmikuun luvuista.

Muutokset puolueiden kannatusluvuissa vaihtelevat 0,1–0,5 prosenttiyksikön välillä. Virhemarginaali on suurimmilla puolueilla kaksi prosenttiyksikköä suuntaansa.

Kysely tehtiin 18. helmikuuta ja 15. maaliskuuta välisenä aikana, eli se päättyi pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallituksen eron jälkeen. Sipilän hallitus erosi viikkoa aiemmin, 8. maaliskuuta.

Neljäntenä HS-gallupissa on vihreät, jonka kannatus nousi helmikuusta 0,4 prosenttiyksikköä ja on nyt 14 prosenttia. Seuraavana tulee perussuomalaiset, jonka kannatus laski 0,3 prosenttiyksikköä ja puolueen kannatuslukema on nyt 11,1 prosenttia. Vasemmistoliiton kannatus nousi 0,2 prosenttiyksiköllä eli on nyt 8,9 prosenttia.

RKP:tä kannatti 4,4 prosenttia ja kristillisdemokraatteja 4,2 prosenttia kyselyyn vastanneista. Sinisten kannatus oli 1,2 prosenttia.

Tutkimukseen haasteltiin puhelimitse reilua 2 400 ihmistä.

Helsingin Sanomat myös kyseli eduskunnassa, millä mielin kansanedustajat lähtevät kohti vaaleja.

Keskustan pohjoiskarjalainen kansanedustaja Eero Reijonen sanoo lehdelle, että keskustan kentällä asetelma muuttui selvästi, kun hallitus erosi.

– Toivoa noususta on. Minulla oli soppatykki Juuassa, ja kaksisataa annosta meni. Vahva vire oli, välihuutoja ei kuulunut, Reijonen sanoo.

Eduskunnan jättävä kansanedustaja Seppo Kääriäinen (kesk.) arvioi HS:lle, että erityisen jännittävää on nyt se, että eri kannatustutkimusten mukaan 2–5 puoluetta alkaa olla keskisuuria puolueita ja mahdollisesti vaaleissa aika lähellä toisiaan.