HS: Esperin ulkomaisen pääomasijoittajan perimät rapsakkaat korot eivät sittenkään pienennä yhtiön Suomeen maksamia veroja – ne palautetaan verotettavaan tulokseen

Sen sijaan Ilmarisen lainan korot pienentävät Esperin tulosta ja veroja
Esperi

Moni päättäjå ja kansalainen on kritisoinut Esperi Caren ulkomaista pääomasijoittajaa siitä, että sen lainojen rapsakkaat korot ovat painaneet Esperin verotettavan tuloksen tappiolle.

Näin ei kuitenkaan ole, kertoo Helsingin Sanomat (29.1.).

Helsingin Sanomien Esperin talousjohtajalta Antti Eestilältä saaman selvityksen mukaan pääomasijoitusyhtiö ICG:n noin 70 miljoonan lainoista peritään 12–15 prosentin korkoa. ICG:lle maksetut korot kuitenkin palautetaan Esperin verotettavaan tulokseen. Ne eivät siis pienennä Esperin tuloksestaan maksamia veroja.

Sen sijaan Esperin Caren toiseksi suurimman omistajan Ilmarisen perimät 12 prosentin lainakorot vähennetään tuloksesta. Ilmarisen lainan määrä on Helsingin Sanomien tietojen mukaan noin 8 miljoonaa. Vuotuinen 12 prosentin korko lainasta on siis lähes miljoona euroa. Tämä summa on pienentänyt yhtiön verotettavaa tulosta, joka oli noin 8 miljoonaa vuonna 2017.

Tuloveroa Esperi maksoi vuonna 2017 noin 890 000 euroa.