Hilkka Kemppi: Kokoomuslainen ex-opetusministeri haluaa ymmärtää tahallaan väärin – puolustaa keskustan avausta toisen asteen lähikouluista

Koulutus

Keskustan kansanedustaja Hilkka Kemppi hämmästelee toisen asteen lähikoulujen kohtaamaa kiivasta vastustusta kokoomuksen riveistä.

Etenkin ex-opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen puheet torstain kyselytunnilla ovat Kempistä harhaanjohtavia.

Kempin mielestä kokoomus antoi ymmärtää toisen asteen lähikoulun olevan sama asia kuin Ruotsissa epäonnistunut nuorisokoulu.

– Entisenä opetusministerinä Grahn-Laasonen ja sivistyspuolueena mielellään esiintyvä kokoomus tietävät kyllä paremmin. Juuri tällaisesta tahallisesta väärinymmärtämisestä ja ihmisten pelottelusta politiikassa pitäisi päästä eroon. Voimavarat olisi laitettava yhdessä ratkaisujen hakemiseen siihen, miten tasa-arvoiset koulutusmahdollisuudet turvataan jokaiselle lapselle ja nuorelle myös tulevaisuudessa.

Kemppi tähdentää, että keskustan ideoimissa toisen asteen lähikoulussa olisi pohjimmiltaan kyse nimenomaan koulutuksen tasa-arvosta.

– Keskusta on mahdollistamassa nuorille saavutettavammat opinnot, ei purkamassa toisen asteen duaalimallia. Nuorten on voitava nykyistä paremmin opiskella toisen asteen opinnot lähellä kotiaan. On järkevää kannustaa ammatillista koulutusta ja lukioita yhteistyöhön, jotta opiskelijat eivät joudu muuttamaan pois kotoaan liian nuorena.

Kemppi pitää rohkaisevana sitä, että opetusministeri Li Andersson (vas.) suhtautuu keskustan esitykseen myönteisesti.