Helsingissä, Turussa sekä Tampereella osoitetaan mieltä Turkkia ja Syyrian sotaa vastaan

Mielenosoittajat vaativat Suomelta muun muassa myönnettyjen asevientilupien perumista ja diplomaattisuhteiden jäädyttämistä
Syyrian sota

Helsingissä, Turussa ja Tampereella järjestetään tänään mielenosoituksia, joilla vastustetaan Turkin toimia ja Syyrian sotaa, kertoo Yhdessä Rojavan puolesta -solidaarisuusverkosto tiedotteessaan.

Helsingin keskustassa tänään järjestettävä kulkue aiheuttaa häiriöitä myös liikenteelle, Helsingin poliisi kertoo Twitterissä.

Iltapäivällä kello kolmelta Narinkkatorilta lähtenyt mielenosoitus kulkee ympäri ydinkeskustaa päätepisteenään Kansalaistori. Poliisi kertoo olevansa paikalla ohjaamassa liikennettä.

Mielenosoituksen Facebook-sivuilla kerrotaan, että mielenosoittajat kokoontuvat ”vaatimaan loppua Turkin miehityssodalle Pohjois-Syyrian Rojavassa”.

Helsingissä mielenosoituksen järjestävät Kurdien demokraattinen yhteisökeskus NCDK sekä Yhdessä Rojavan puolesta -solidaarisuusverkosto.

Mielenosoittajat vaativat muun muassa, että Suomi ja EU asettaisivat Turkin kauppasaartoon.

Turun vastaava mielenosoitus on lähtenyt liikkeelle Vanhalta Suurtorilta iltapäivällä kello yhden aikaan. Kulkue palaa kierroksen jälkeen lähtöpaikalle.

Järjestön tiedotteen mukaan tapahtumilla halutaan tuoda muun muassa esiin se, miten Turkki on jatkanut pommituksiaan erityisesti Serekaniyen rajakaupungissa Yhdysvaltojen kanssa tehdystä tulitaukosopimuksesta huolimatta.

Kurdihallinto on ilmoittanut pommitusten kohdistuvan pääasiassa siviilikohteisiin, kuten asutuksiin ja sairaaloihin, kertoo tiedote.

Järjestön mukaan erityistä huolta herättävät uutiset siitä, että alueella olisi käytetty myös kansainvälisesti kiellettyjä aseita, kuten napalmia ja valkoista fosforia.

Mielenosoittajat vaativatkin, että Pohjois-Syyrian ylle asetettaisiin lentokieltoalue.

Suomelta sen sijaan vaaditaan paitsi EU-puheenjohtajamaana toimia Turkin sotatoimien lopettamiseksi, myös muutoksia diplomaattisiin suhteisiin ja asevientilupiin.

Mielenosoittajat vaativat Suomea perumaan jo myönnetyt asevientiluvat Turkkiin ja jäädyttämään kaikki diplomaattiset suhteet Turkin hallinnon kanssa.

Suomessa järjestettävät mielenosoitukset ovat osa kansainvälistä toimintapäivää, jonka on kutsunut kokoon Rise up for Rojava -kampanja.

Mielenosoituksia on määrä järjestää tänään ympäri Eurooppaa.