Harva suomalainen tietää, milloin tämä rokotus täytyisi uusia – Tartunta voi johtaa jopa kuolemaan

Terveys

Jäykkäkouristus on vakava tauti, jota voidaan tehokkaasti ehkäistä rokotuksilla. Silti vain joka neljäs suomalainen tietää, minkä ikäisenä jäykkäkouristusrokote tulisi uusia, selviää Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen THL:n kyselytutkimuksesta.

– Terveydenhuollon toimijoiden tulisi lisätä tiedotusta uudesta rokotusaikataulusta, sanoo THL:n ylilääkäri Ulpu Elonsalo tiedotteessa.

Nykyään aikuisten jäykkäkouristussuojaa tehostetaan 25-, 45- ja 65-vuotiaana. Tämän jälkeen suojaa pitäisi vahvistaa kymmenen vuoden välein.

Jäykkäkouristusrokotukset kuuluvat kansalliseen rokotusohjelmaan. Lapset saavat rokotuksen neuvolassa ja koulussa. Aikuisten rokotusaikataulu muuttui viime vuonna.

Sen sijaan lähes kaikki suomalaiset tietävät, miten jäykkäkouristustartunnan voi saada. Tartunnan voi saada esimerkiksi eläimen purennasta tai haavasta, johon pääsee multaa tai hiekkaa.

– Suurin osa suomalaisista harrastaa esimerkiksi ulkoilua, tekee puutarhatöitä tai matkustaa joskus ulkomaille. Siksi on tärkeää huolehtia, että oma rokotussuoja on aina voimassa. Maksuttoman rokotuksen saa terveyskeskuksesta, Elonsalo kertoo.

Taudin oireena ovat kivuliaat lihaskouristukset. Hoitamattomana tauti johtaa kuolemaan, ja hoidetuistakin potilaista 1-2 kymmenestä menehtyy.

Kattavien rokotusten ja hyvän haavanhoidon ansiosta Suomessa jäykkäkouristukseen sairastuu keskimäärin vain yksi henkilö vuodessa.