Harva on kuullut tästä hirvittävästä natsien tekemästä joukkomurhasta – Tuhannet menettivät henkensä yhdessä yössä
Natsien keskitysleirit ja juutalaisvainot ovat synkkää eurooppalaista historiaa, josta on puhuttu paljon. Vähemmälle huomiolle on jäänyt se, että myös romanit joutuivat natsien hirmuvallan kohteeksi.
2. elokuuta vietettiin Europpassa romanien ja sintien kansanmurhan muistopäivää. Kyseinen päivä on valikoitunut muistopäiväksi siksi, että vuonna 1944 natsit surmasivat Auschwitzin keskitysleirissä yhdessä yössä tuhansia romaneja.
”Romanien yöksi” kutsutusta julmasta tapahtumasarjasta on kuitenkin melko vaikea löytää tietoa.
Romanit joutuivat natsien vainon kohteeksi toisen maailmansodan aikana kuten niin monet muutkin vähemmistöt Euroopassa. Romanien kokemuksista on kuitenkin säilynyt melko vähän kirjallista aineistoa. Esimerkiksi muistelmia tai kirjoja romanien kokemuksista on julkaistu Euroopassa hyvin vähän.
Harva tietää sitäkään, että romanit nousivat Auschwitzin keskitysleirissä kapinaan sortajiaan vastaan. Kaikki sai alkunsa keväällä 1944.
Auschwitzin keskitysleirissä romanit oli koottu omaan osastoonsa. Toukokuussa 1944 natsit alkoivat suunnitella tälle romanien leirille lopullista ratkaisua. Tarkoitus oli likvidoida kaikki keskitysleirin romanit.
16. toukokuuta 1944 SS-sotilaat määräsivät romanit tulemaan pois parakeistaan. Natsit eivät kuitenkaan tienneet, että leirin noin kuusituhatta romanivankia oli varustautunut rautaputkilla, vasaroilla, hakuilla ja kivillä tarkoituksenaan uhmata tuhoamispäätöstä viimeiseen asti.
SS-sotilaiden oli luovuttava tavoitteestaan – toistaiseksi.
Uusi yritys tuli muutama kuukausi myöhemmin 2.–3. elokuuta välisenä yönä. Natsien ylivoima oli musertava. Noin 3 000 romanimiestä, -naista ja lasta surmattiin Auschwitzin kauhujen yönä ampumalla tai kaasukammioissa.
Romanien vaino ei jäänyt vain Auschwitziin tai muihin keskitysleireihin. Heitä kohdeltiin erittäin julmasti kaikilla natsi-Saksan valloittamilla alueilla.
Kaikkiaan Euroopassa surmattiin toisen maailmansodan aikana ainakin noin 500 000 romania. Arviot kuitenkin vaihtelevat. Romanien etuja ajavan suomalaisen yhdistyksen Romano mission mukaan joissakin arvioissa puhutaan jopa 1,5–2 miljoonasta menehtyneestä romanista.
Auschwitzin keskitysleirin noin 23 000 romanista henkiin jäi arvioiden mukaan vain noin parituhatta romania.
Romanien kokemuksia toisessa maailmansodassa on usein kutsuttu ”unohdetuksi holokaustiksi”.
Romanien kokemuksiin ja heidän kansamurhaansa ei juuri kiinnitetty huomiota sodan jälkeen. Romaneihin kohdistuneet sotarikokset eivät tulleet erikseen mainituksi myöskään Nürnbergin oikeudenkäynnissä.
Romanit on usein jätetty mainitsematta niin muistomerkeissä, historiankirjoissa kuin muistelmateoksissakin. Aihetta on tutkittu hyvin vähän tähän päivään saakka.
2. elokuuta julistettiin romanien ja sintien eurooppalaiseksi kansanmurhan muistopäiväksi vasta vuonna 2015.
Sintit ovat pääasiassa Keski-Euroopassa elävä romaneihin kuuluva etninen ryhmä.