Harris piti keskitien demokraatin puheen, joka täytti tehtävänsä, sanoo tutkija
Yhdysvaltojen demokraattipuolueen presidenttiehdokas Kamala Harris piti puoluekokouksessa hyvin tyypillisen demokraattiehdokkaan puheen, sanoo suomalaistutkija.
Turun yliopiston John Morton -keskuksen tutkijatohtorin Niko Heikkilän mukaan Harris onnistui hyvin puheen tärkeimmässä tavoitteessa, eli demokraattien innostamisessa ja nosteen luomisessa kampanjalle. Rakenteeltaan puhe oli hyvin klassinen: ensin Harris kertoi omaa elämäntarinaansa ja sen jälkeen hän käsitteli demokraateille tärkeitä politiikkateemoja, kuten aborttia.
– Sitten loppuun tällainen perinteinen lopetus, Yhdysvaltain ideaalien ja hienouden korostamista. Aika semmoinen keskitien demokraatin puhe monessa suhteessa, mutta onnistui varmasti tehtävässään, eli siinä, että sai aikaan nostetta demokraattien keskuudessa, Heikkilä sanoo STT:lle.
Puheen keskeiset teemat olivat Heikkilän mukaan odotettuja. Harris puhui esimerkiksi aborttioikeudesta ja taloudesta.
Demokraattien näkemykset myös suhteutettiin toistuvasti republikaanien ehdokkaaseen Donald Trumpiin ja siihen, mitä Trumpin paluu Valkoiseen taloon merkitsisi.
– Tämä on ollut aika tuttu mantra demokraattien keskuudessa, miten nämä ovat aikamme tärkeimmät vaalit. Nyt oli jopa, että maan historian tärkeimmät vaalit, ja viitattiin nimenomaan uhkaan demokratiaa kohtaan, Heikkilä toteaa.
Harrisin puheen vahvinta antia oli Heikkilän mielestä juuri aborttia koskeva osuus. Aihe on demokraateille tärkeä vaaliteema, ja se sidottiin vapauteen sosiaalisissa kysymyksissä.
Kysymysmerkkejä sen sijaan jäi Gazan sodan suhteen. Heikkilä muistuttaa, että Gazan kysymys on tällä hetkellä demokraatteja jakava asia. Puolueen sisällä vaikuttaa palestiinalaisia puolustava liike, jonka edustajat eivät ole vielä sitoutuneet äänestämään Harrisia. Harris pyrki puheessaan tasapainoilemaan ja korosti sekä Israelin että palestiinalaisten siviilien oikeuksia.
– Epäilen, että se ei välttämättä riitä monelle mielenosoittajalle tai sitoutumattomalle, jotka ovat vaatineet aselepoa ehtona sille, että he äänestäisivät Harrisia. Se oli ehkä sellainen kysymys, mistä jäi vielä epäselvyyttä, Heikkilä näkee.
Palestiinalaismyönteiset mielenosoitukset jäivät kuitenkin puoluekokouksessa varsin vähäisiksi, Heikkilä sanoo.
Harrisin esiintymistaito on herättänyt keskustelua viime aikoina. Moni on ollut jopa yllättynyt Harrisin vahvoista esiintymisistä kampanjan ensimmäisillä viikoilla, sillä edellisten presidentinvaalien esivaalikampanjassaan tai varapresidenttinä ollessaan Harrisista ei jäänyt kuvaa erityisen hyvänä esiintyjänä.
Heikkilän mielestä Harris onnistui puheessaan hyvin.
– Ei tässä vielä tiedetä, miten hän sitten tulee pärjäämään väittelyissä Trumpin kanssa. Mutta yleisesti ottaen hän on esiintynyt hyvin. Ei hän ehkä ihan (ex-presidentti) Barack Obaman tasoinen esiintyjä ole, mutta kuitenkin saa demokraattikannattajat taakseen hyvin vahvasti.
Kokonaisuudessaan puoluekokousviikko oli Heikkilän mukaan tyypilliseen yhdysvaltalaiseen tyyliin spektaakkelimainen ja hyvin koordinoitu.
Aborttioikeus oli vahvasti esillä läpi puoluekokouksen. Lavalla kävi esiintyjiä, jotka kertoivat tunteita herättävällä tavalla omista kokemuksistaan.
Mielenkiintoisena Heikkilä piti sitä, kuinka pieneksi istuvan presidentin Joe Bidenin rooli puoluekokouksessa jäi. Biden puhui kokouksen avausiltana maanantaina, joka on tv-katsojalukujen kannalta heikoin paikka. Sen jälkeen häntä ei juuri mainittu.
– Totta kai häntä kiitettiin, mutta ehkä odotetustikin painopiste oli Kamala Harrisin korostamisessa, että hän on se uusi ehdokas. Bidenin rooli jäi aika pieneksi.